Putyin Budapesten – Szijjártó: minél későbbi gázvásárlásról tárgyalnak, annál előnyösebb a vevőnek

Budapest – Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki látogatását követően megkezdődnek a tárgyalások a 2021 utáni, Oroszországból Magyarországra irányuló gázszállításról; ez azért fontos, mert minél távolabbi időpontú vásárlásról egyezkedik Magyarország, vevőként annál kedvezőbb feltételeket tud kialkudni – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, az Oroszországgal szembeni szankciók gazdasági és politikai értelemben egyaránt kudarcot vallottak: jelentős bevételkiesést okoztak Európának és egy lépéssel sem vittek közelebb a minszki megállapodás betartásához.

A szankciókat minél előbb meg kell szüntetni; ez nem elvont, hanem napi jelentőségű, gyakorlati kérdés – szögezte le, megjegyezve: német nagyvállalatoknak is komoly károkat okoztak a bevezetett korlátozások.

Magyarország stabil és erős Ukrajnában érdekelt, egyúttal elvárja, hogy az ott élő magyar kisebbség minden jogot megkapjon az európai sztenderdek szerint – hangoztatta a tárcavezető.

Szijjártó Péter az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában sikeresként értékelte Vlagyimir Putyin látogatását, amely egy hosszú előkészítő folyamat eredményeként jött létre. Szavai szerint a megbeszélés konstruktív, pragmatikus, kölcsönös tiszteletre alapozott hangulatban zajlott.

Közölte: következő beruházási területként kijelölték a vízipart.

A külgazdasági és külügyminiszter Donald Trump amerikai elnökről is beszélt. Azt mondta, a magyar és az orosz vezetés egyaránt szimpatizál vele, és előnyösebbnek tartja a győzelmét, mint ha a demokrata jelölt nyerte volna meg a választást.

– MTI –