Putyin aggódik az észt helyzet miatt, Merkel nyugalomra int

Aggódik az Észtországban kialakult feszült helyzet miatt Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök telefonon hívta fel Angela Merkel német kancellárt. Az Európai Unió soros elnökségét ellátó Németország első embere nyugalomra intette Moszkvát és Tallinnt is. Az észt fővárosban egy ember meghalt, több mint százan megsebesültek, és csaknem 900 tüntetőt őrizetbe vettek a szovjet emlékmű eltávolítása miatt kirobbant zavargások két napja alatt.

Az orosz külügyminisztérium szombaton közleményben tudatta, hogy a zavargások első éjszakáján megölt fiatalember orosz nemzetiségű volt. A Dimitrijnek nevezett férfi az észt rendfenntartók túlzott erőszakának esett áldozatul, miközben védeni igyekezett a fasizmus legyőzése előtt tisztelgő szovjet emlékművet.
Nem sokkal később az észt külügy azzal vádolta meg az oroszokat, hogy alaptalan állításokkal szándékosan szítják az ellentétet, a balti országban élő észtek és oroszok között. Az észtek szerint a 20 éves férfi nem a rendfenntartók miatt halt meg, akkor ölték meg, amikor vitába keveredett az emlékművet ellenzőkkel.

Tallinnban péntek hajnalban a sötétség leple alatt távolították el a hatóságok a szovjet emlékművet. Előtte, már csütörtök este elkezdődtek az észtországi orosz kisebbség tiltakozó akciói, amelyekből végül hatórás zavargás lett. A rendőrség gumilövedékeket, vízágyút és hanggránátot vetett be a tömeg szétoszlatására. Pénteken az orosz szenátus sürgette, hogy Moszkva szakítsa meg a diplomáciai kapcsolatokat Észtországgal. Az orosz külügyminisztérium pedig “kegyeletsértőnek” nevezte az emlékmű eltávolítását és közölte, hogy felül fogja vizsgálni az orosz-észt kapcsolatokat.

Az észt kormány szerint a szovjet katonát ábrázoló, 1947-ben állított bronzszobor az 50 éves szovjet megszállás szimbóluma. Oroszország és az észtországi orosz kisebbség számára viszont a szobor a nácizmus elleni harc jelképe.