Milliárdos fejlesztések

Tamás Barnabás szerkesztőségünkben
Tamás Barnabás szerkesztőségünkben - © Fotó: Ádám János
Putnok – Aki részt vesz a családi otthonteremtésben, ingyen telket kap a várostól. Interjú Tamás Barnabással, Putnok polgármesterével.

A gömöri településen még nem vertek gyökeret a multinacionális cégek: a képviselő-testület a kisvállalkozásokat támogatja, ezzel járul hozzá megélhetésükhöz. Putnok nagy lépéseket tesz annak érdekében is, hogy vonzóvá és önellátóvá váljon – erről beszélt lapunknak Tamás Barnabás polgármester.

Milyen a közérzete?

Tamás Barnabás: Nagyon jó, és remélem, hogy egyre jobb lesz. A 2010-es or­szággyűlési választások komoly változásokat eredményeztek a magyar politikai életben, és ettől az időponttól jelentősen javult a társadalom – értem ezalatt Putnok települést is – közérzete. Hitel nélkül működünk, nincs tartozásunk, s úgy tudjuk működtetni az intézményeinket, a várost, hogy a lakosságot nem terheljük különböző adók kivetésével.

Az elmúlt öt évben a város önkormányzata 1,6 milliárd forint értékben hajtott végre beruházásokat, s már látom magam előtt megvalósulni azokat a fejlesztéseket, melyekre ez év folyamán pályázatot adtunk be.

Jó évet zárnak az idén?

Tamás Barnabás: Örömmel mondhatom, hogy végre csupa jó dolog történt velünk 2016-ban. A településünkön folyamatban lévő sportberuházások bizakodásra adnak okot és a nagyságrendjét látva önmagukért beszélnek. Gondolok itt a focisulinál és a tanuszodánál folyó építkezésekre, valamint a Várady Béla Sportközpont stadionjának felújítására – itt jelenleg a közbeszerzési folyamat zajlik –, melyek összességében csaknem kétmilliárdos beruházások. Átadásukat a jövő év első felében tervezzük.

Folyamatosan kiemelkedő eredményeket érünk el a közfoglalkoztatási programokban is: tevékenység alatt nemcsak a közterületen folyó munkát kell érteni és látni. Nálunk komoly és eredményes tevékenységet folytatnak a közmunkások – száma jelenleg 648 a különböző programokban. Zömében olyan tevékenységet végeznek, mellyel értéket teremtenek a városnak.

Mezőgazdasági területen szarvasmarha-, sertés- és tojótyúktartással, továbbá konyhakerti, szántóföldi, dísznövény- és gyümölcstermesztéssel foglalkoznak. Azt itt termelt zöldséget, gyümölcsöt és tojást a közétkeztetési feladatokat ellátó két konyhánk – napi feldolgozásra, illetve tartósításra – hasznosítja.

A dísznövények a közterületekre – az intézmények környezetének szebbé tételére – kerülnek ki, a megtermelt búzát, árpát és kukoricát pedig az állattartásban használjuk fel.

Gondoltunk arra az időszakra is, amikor az időjárási viszonyok miatt szünetel a kinti munkavégzés, ezért létrehoztuk bútorlapszabászatunkat – jelenleg utcai és irodabútorokat gyártanak –, valamint a betonüzemet, ahol térkövek, járdalapok és kerítéselemek készítésével foglalkoznak, természetesen szakmai irányítás mellett. Házi mosodánkban és varrodánkban öten gondoskodnak a munkaruha tisztán és rendben tartásáról, mentesítve ezzel a dolgozókat a heti, vagy még gyakoribb mosás és varrás terhei alól.

Folyamatban van száraztésztaüzemünk tevékenységi körének csomagolórészleggel való bővítése is.

A közelmúltban azt mondta, hogy nem fékeznek, még többet akarnak…

Tamás Barnabás: Valóban így van, lendületbe jöttünk, s az elért eredmények arra inspirálnak, hogy újabb és újabb feladatokkal bővítsük az eddigi programokat. Például rönkökből bútorokat és virágládákat, irodai berendezéseket készítenek a lapszabászatban, ilyen eszközök beszerzésére nem kell pénzt kiadnunk, s ez városi szinten megtakarítást jelent.

Nagy szükségünk lenne egy vágóhíd létesítésére, melyhez minden lehetőség adott. Ez új távlatot nyitna számunkra, illetve a járás és a térség többi települése számára, amelyek foglalkoznak állattenyésztéssel. Ezen túlmenően további fejlesztéseket vetítene előre a húsfeldolgozás és értékesítés terén.

A továbbiakban olyan feladatok közmunka­programba való beépülését szorgalmazzuk, amelyek értéket eredményeznek a település számára. Első lépésként megalakítottuk a szociális szövetkezetet, s a célunk a mielőbbi piacképessé válás.

Milyen „bőrben” vannak az intézményeik?

Tamás Barnabás: Valamennyi önkormányzati tulajdonú intézményünk felújítása megtörtént, kivételt képez a Bányász Művelődési Ház, melyre most adtunk be pályázatot. A jövőben az a célunk, hogy minél több közintézményünkre megújuló energiát hasznosító rendszereket építsünk, napelemeket helyezzünk. Számos pályázatunk tartalmaz ilyen jellegű fejlesztést. Vannak olyan középületek Putnokon, melyek egykoron kikerültek a város tulajdonából, de most remény van arra, hogy ezeket visszakapjuk, tehát ezen a területen is bőven lesz tennivalónk.

Minden tervükből valóság lett?

Tamás Barnabás: Ez az idő sajnos még nem jött el. Jelenleg úgy harminc elbírálásra váró pályázatunk van: többségében olyan fejlesztések, amelyeket eddig önerőből nem tudtunk megvalósítani. Számszerűségét tekintve jelentős, mintegy 4 milliárd forinthoz juthatnánk, de valamennyi pályázatunk nyilván nem ér célba, de egy 60–70 százalékos eredmény már kiemelkedő lenne városunk szempontjából.

A város profitál-e Szlovákia közelségéből?

Tamás Barnabás: A határok megnyitása óta számunkra csak Felvidék létezik, ugyanis bárhol hagyjuk el az országot, jó napot köszöntéssel fogadnak bennünket. Együttműködésünket a Sajó-Rima Eurorégió égisze alatt végezzük. Voltak, és remélhetőleg a jövőben is lesznek közös nyertes pályázataink. A városban azt tapasztaljuk, hogy most a szlovákok vásárolnak többet nálunk és mi kevesebbet odaát. Növekedett a fogyasztás, beindult a turizmus, amely húzóágazattá válhat ezen a vidéken is, és pozitív hatással lehet mindenre és mindenkire.

Mikor valósul meg a belvárost elkerülő útszakasz?

Tamás Barnabás: Ez nem rajtunk múlik. A 26-os bővítésére egy darabig még biztosan várnunk kell. A jelenlegi helyzetnek vannak negatív – jelentős a gépjármű­forgalom, a levegőszennyezés, az útminőségromlás – és pozitív hatásai: az átutazó forgalom miatt nagyobb a kereskedelmi és szolgáltató üzletek forgalma, mely az itt élők számára nem mindegy. Ugyanis nálunk nincsenek multinacionális cégek. Mi a kisvállalkozásokra számítunk, a tevékenységüket támogatjuk. Szolgáltatásaikkal elégedettek vagyunk, nemcsak adóbevételt jelentenek a város számára, hanem a foglalkoztatáshoz is hozzájárulnak.

Hogyan alakulnak a népességi mutatóik?

Tamás Barnabás: Mint sok hazai falu és város, így Putnok lakossága is fogy. Ezzel a gonddal Európa több országában is szembesülnek a települési önkormányzatok. A CSOK azonban elindított egy folyamatot, a biztonságos lét következménye pedig a gyarapodás lesz, legalábbis ebben bízom. Aki putnokiként részt vesz a családi otthonteremtésben, ingyen telket kap a várostól, mi ezzel segítjük a helyi fiatalokat.

Foglalkoztatás, képzés, továbbképzés… Ezek bizonyára Putnokon is kulcsszavak.

Tamás Barnabás: Természetesen. Ebben az évben képzési dömping indult el nálunk. Jelenleg 240-en vesznek részt a különböző képzésekben, ebből néhány: kosárfonó, virágkötő, dajkaképző, szociális ápoló, gondozó, asztalos, cipőkészítő, kőműves, burkoló, ezek főként hiányszakmák. A tanfolyamok után a végzősöket igyekszünk visszavezetni a munka világába.

Az utóbbi idők tapasztalata, hogy eredményeink is vannak, ugyanis sokuknak sikerült elhelyezkedniük a versenyszférában.

– Kolodzey Tamás –


Minden hazai mérkőzésen szurkol

A polgármester nélkül ritkán rendeznek NB III-as labdarúgó-mérkőzést a Várady Béla Sportközpont stadionban.

– Minden mérkőzésen ott vagyok, még a legtöbb idegenben játszott meccsen is – mondta Tamás Barnabás. – Jó együttesünk van, olyan, amelyik képes meglepetéseket okozni. Köszönhető ez annak, hogy szerintem kimagaslóan a legjobb edzőnk van a Keleti csoportban Koszta Péter személyében, aki nem csupán a labdarúgásban tölt be vezető szerepet, hanem általános iskolánk tanára, és önkormányzati képviselő is. Népszerű, tiszteletben álló személy. A magasan képzett sportszakembernek a többségében putnoki fiatalokból álló focistákból ebben a szezonban is sikerült egy jó kis csapatot összegyúrnia. Az eddig elért eredményükkel elégedett vagyok, a bajnokság végére Putnokot az első hat helyezett között szeretném látni.Putnok.
BOON.HU


hirdetés