Küldjön hírt – Ragyogó napsütésben, ragyogó ünnepség

Küldjön hírt – Ragyogó napsütésben, ragyogó ünnepség
© Fotó: Kerékgyártó Mihály
Rimaszombat – Tompa Mihály születésének 200. évfordulóján, 2017. szeptember 28-án csütörtökön 11 órakor Rimaszombatban átadták az ünnepelt nevét viselő szépen rendbe hozott teret.

Az ünnepség keretében került sor Tompa Mihály felújított szobrának átadására is, amely a 1902-es felavatásához hűen, mostantól ismét a tér középpontjában kapott helyet.

Mint ismeretes a 2017-es esztendő Tompa Mihály emlékévének lett nyilvánítva. Ennek megnyitó ünnepségére Sárospatakon került sor március 25-én. Az emlékév fővédnöke: Balogh Zoltán az Emberi Erőforrások minisztere. A programok szervezője a Tompa Mihály Gömöri Kulturális Egyesület (Gömörszőlős, Putnok). Az emlékév programbizottságának elnöke Nagy Ákos Róbert a Gömöri Református Egyházmegye esperese. A rendezvények fő támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

Tompa Mihály költő, református lelkipásztor 1817. szeptember 28-án született Rimaszombaton. Életének egy bizonyos részét (1832-45) a sárospataki kollégiumban töltötte. A gimnázium elvégzése után Sárbogádon tanított. Majd visszatért Sárospatakra ahol bölcsészetet,teológiát és jogot tanult.

– Kerékgyártó Mihály –Putnok.
BOON.HU


hirdetés