Erdőket térképeztek fel, denevérek kaptak otthont Borsodban

Akt.:
Kirándulás az erdőben
Kirándulás az erdőben - © Fotó: Magánarchívum
Miskolc – Három nemzeti park, az ELTE és civilek működtek együtt.

A napokban zárult le az az ötéves kutatási projekt, amelynek fő célja hazánk északi hegyvidékén található erdők természetvédelmi állapotfelmérése volt. A Svájci Hozzájárulás támogatásával lebonyolított program kiemelten a Börzsöny, a Mátra és az Aggteleki-karszt erdeinek részletes felmérése mellett a területeken a madár- és denevérfajok előfordulását vizsgálta, és a rovarvilág jellemzőbb tagjainak elterjedéséről is aktuális információkat gyűjtött.

Aggteleki barlangok

A kutatások rávilágítottak arra, hogy az Északi-középhegység erdeinek állapota között jelentős különbség van, amely az ott élő, az Európai Unió szempontjából kiemelt jelentőségű állatfajok fennmaradási lehetőségeit is meghatározza. A hazánkban egyedülálló kutatás eredményei jelentősen hozzájárulhatnak az erdők kezelésének hatékony, természetvédelmi szempontú fejlesztéséhez.

A felmérések mellett különleges természetvédelmi beruházások történtek az erdőlakó denevérek megóvása érdekében: denevérbarát épületátalakításokra, barlangi élőhelyek és itatóhelyek kialakítására, védelmére, mesterséges odútelepek megépítésére került sor. A Baradla-barlang Kisbaradla bejáratánál bejárónyílásokat alakítottak ki a betonfalon és megtisztították a cserjéktől. A Róka-ágon az ötven éve elföldelt bejáratot állították vissza és tették „denevérbaráttá”. A Béke-barlangnál pedig bővítették a Szomor-hegyi főbejáraton lévő nyílást és kitakarították a Felfedező-ági bejáratot.

De templomok, illetve magánházak tetőterét érintő, a denevérek élőhelyének és biztonságának fenntartására irányuló beruházások is történtek Szőlősardó, Ragály, Szalonna, Viszló, Trizs, Szögliget, Szinpetri, Kelemér, Alsószuha és Perkupa településeken. Főleg a tetőterek javítása, takarítása, a denevérek által lakott rész elkülönítése történt meg. Bódvarákón pedig egy elhagyott ipari épületet alakítottak át denevérszállássá.

– Ez a projekt egyike azon 37 magyar programnak és alapnak, amely 2012 júniusától a Svájci Hozzájárulás támogatásában részesülhetett. A hozzájárulás 31 milliárd forint értékben egy olyan szélesebb körű svájci támogatás része, amely a 2004 óta csatlakozott 13 EU-tagállam számára elérhető – mondta a program záróeseményén Peter Burkhar­­d, Svájc magyarországi nagykövete.

ÉMPutnok.
BOON.HU

További hírek a BOON - Sport - DVTK kategóriából


hirdetés