Putnok: Közfoglalkoztatásból kitűnő

A jelenleg folyó útfelújítás is közmunkaprogramban, a saját üzemben előállított járdalapokkal történik
A jelenleg folyó útfelújítás is közmunkaprogramban, a saját üzemben előállított járdalapokkal történik - © Fotó: BT
Putnok – Putnok egyike volt azon 50 önkormányzatnak, illetve szervezetnek, amelyet miniszteri oklevéllel jutalmaztak.

A közfoglalkoztatási programok megvalósításában nyújtott kiemelkedő szakmai tevékenységért adományozott miniszteri okleveleket a Belügyminisztérium hétfőn. Putnok volt az egyetlen város a megyéből (5 község mellett), amelynek polgármestere, Tamás Barnabás ilyen elismerő oklevelet vehetett át.

Télre is jut belőle

Saját maga mit emelne ki mint követendő jó gyakorlatot? – tudakoltuk tőle.

– A konyhakertészetünket, amely azon túl, hogy tavasztól őszig friss zöldséggel látja el a gyermek- és szociális étkeztetést biztosító konyhát, annyit termel, hogy a téli időszakra gondolva tartósítani (befőzni, savanyítani, fagyasztani) is tudunk, s ezt szintén a közétkeztetésben kamatoztatjuk. Jó példával jártunk elől a szintén közmunkaprogram keretében indított állattenyésztéssel.

Sertésállományunkból 150 hízót adtunk le, az ebből nyert bevételt a közétkeztetésbe, illetve terménybeszerzésre, pótlására használtuk fel. Már második éve tartunk tojóhibrid (tojástermelés céljából tenyésztett) tyúkokat. A konyhák tojásszükségletének kielégítése mellett olyan mennyiségben áll rendelkezésre tojás, ami további elképzelések megvalósítására ösztönöz bennünket. Terveink között szerepel egy körülbelül 15 főt foglalkoztató száraztészta-kisüzem létrehozása, melynek kivitelezéséhez minden adott.

A kitüntetés alapján azt hiszem, nem szerénytelen, ha azt mondom, a közmunkában élen járunk, s jó példával szolgálunk a többi önkormányzatnak. Büszke vagyok arra, hogy az általunk választott területek mindegyike sikeres. Értékes és hasznos részének tartom a járdalapok és díszkövek saját előállítását is: a télen legyártott elemekből épülhetnek-szépülhetnek az utcáink, tereink. Kimagasló eredményeket tudunk felmutatni a dísznövénykertészetünknél is, amelynek palántái kiültetve tavasztól őszig a város közterületeit, parkjait, intézményeit díszítik. Mindemellett ősszel saját virágboltunkon keresztül 12 ezer szál krizantémot is eladtunk, a bevételt visszaforgatva szinte önfenntartóvá válhat az ágazat.

Az önkormányzat alighanem élen jár a közmunka­program keretében végzett képzésekben is, hiszen mi is „belebotlottunk” több ilyen csoportba, vetettük föl.

A teljes cikk a szerdai Észak-Magyarországban olvasható.

ÉM-SZK