Putnok hírei

2017.04.30. 12:40

Várak és kastélyok világa Putnokon

Putnok - A Serényi László Általáno­­s Iskolában a névadót ünnepelték, és Gömörben barangoltak a tanulók.

Putnok - A Serényi László Általáno­­s Iskolában a névadót ünnepelték, és Gömörben barangoltak a tanulók.

A kisebbek játékos formában tanultak, a felsős évfolyamok diákjai pedig már komoly vetélkedőn mérték össze az erejüket Putnokon. A Serényi László Általános Iskolában már kilencedik alkalommal tartották meg „Gömöri Barangolás” elnevezésű tematikus napot, ahol a vármegye várainak és kastélyainak világába csöppenhetett a látogató. Az oktatási intézmény kiemelt rendezvényén az alsósok dramatikus játék formájában mutatták be a témát, a nagyobbak pedig vetélkedtek egymással, de több prezentáció is elhangzott, amelyek a diákok ismereteit gyarapították.

A gömöri létünket igyekszünk e­­rősíteni ezzel a programma­­l is." Markovicsné Demeter Edina

Felvállalták a küldetést

– Számunka nagyon fontos ez a néhány nap, mert ilyenkor visszanyúlunk azokhoz az örökségekhez, amelyeket elődeinktől kaptunk vármegyében – fogalmazott Markovicsné Demeter Edina iskolaigazgató. – Gömörben születtünk, Gömörben élünk, a gömöri létünket igyekszünk erősíteni ezzel a programmal is. Minden napnak, így ennek is lesz egy produktuma. Az alsósok Pósa Lajos verseihez készítettek egy illusztrációt, amelyből kiadvány is készül. A nagyobbak pedig az adott témában egy makettet álmodtak és alkottak meg, tehát a tanulás, az ismeretterjesztés mellett kézzelfogható eredménye is van a Gömöri Barangolásnak.

A Serényi László Általános Iskola igazgatója hozzátette: a tematikus nap és a vetélkedő nem csak a putnoki gyereknek szól, hiszen a környező településekről, de még a Felvidéki városokból is érkeztek az eseményre. Az adott évi témát már januárban meghirdetik, így a diákoknak bőven van idejük felkészülni a megmérettetésre.

A segítőkkel közösen

A diákok után a felnőttek következtek. A nap második felében azokat az intézményvezetőket, civil szervezetek képviselőit hívták meg, akik az elmúlt időszakban sokat tettek az iskoláért. Az intézmény pedig így próbált ezért köszönetet mondani.

– Ezek a partnereink vagy anyagi formában, vagy szellemi értékkel, de akadtak olyanok is, akik fizikai munkával támogatták az iskolánkat, ami rendkívül sokat jelent a számunkra. Éppen ezért a mindenkori Gömöri Barangoláshoz kapcsolódva ezekkel a támogatókkal együtt ünnepeljük a névadónkat – folytatta Markovics­né Demeter Edina. – A kis aulánk hordozza azokat az emlékeket, amelyek iskolánk történetéhez kapcsolódnak, itt emlékeztünk meg Serényi Lászlóról. A diákok egy verseny részeként készítettek egy Gömöri Örökségünk értékpiramist, ami felkerült az iskola falára. Ezután megelevenítettük a várakat, kastélyokat, az anekdoták során pedig a gyerekekkel együtt énekelt Kiss Kata, a Kiss Kata Zenekar énekesnője, ami ugyancsak méltó volt ehhez a szép ünnephez.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!