Pusztulnak megyénk kastélyai

Pusztulnak megyénk kastélyai
Dacára annak, hogy a megye egyéb műemlékei elfogadható állapotban vannak, a kastélyok és kúriák nagyobbik része lassan az enyészeté lesz. &nbsp Kapcsolódó anyagok [DOC 29 KB]

Az egyik legszomorúbb látvány a mándoki Forgách-kastély – meséli Szatmári István, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal régióvezetője.

 – Az idén 15 millió forintot költöttünk rá állami pénzből, hogy legalább a tetőszerkezetet helyreállítsuk. Üresen áll, és leromlott műszaki állapotban van az önkormányzati tulajdonú berkeszi Vay-kastély is. A kisebb kúriákkal még rosszabb a helyzet, viszont elindult egy pozitív folyamat is: pályázati pénzből felújítják a kisnaményi és a beregsurányi kúriát. A nagyobb épületek közül a vásárosnaményi Tomcsányi-kastély 220 millió forintot nyert felújításra. Mint ismeretes, 420 millióból teljesen elkészült a vajai kastély, és a megyei vezetés mindenképpen szeretné megmenteni a tiszadobi Andrássy-kastélyt, ami talán a megye legszebb ilyen jellegű épülete.

A szakember szerint a megyében is elindult egy magánosítási folyamat, de nagyon lassan halad, mert kevés a vállalkozói tőke. Legutóbb a gávavencsellői Desewffy-kastélyt vásárolta meg egy vállalkozó a helyi önkormányzattól.

– Zajácz D. Zoltán –