Pusztító viharok Floridában és Japánban

Legalább két ember meghalt, amikor csütörtök éjszaka megérkezett Florida déli partjaihoz a Katrina hurrikán. A pusztító vihar miatt több mint egymillió ember maradt áram nélkül.

Szintén az éjszaka hasonló pusztítást végzett egy tájfun Japánban: az ország középső részére lecsapó vihar egy ember halálát okozta. Az amerikai állam központjában az olykor 130-140 kilométer per órás széllökések háztetőket téptek le és fákat csavartak ki. Leszakadt egy sztráda felüljárója is, a lezúduló eső miatt a város sok utcáját elöntötte a víz. Miami nemzetközi repterét, kikötőit le kellett zárni, de az iskolák és az irodák többsége sem nyitott ki.

Katrina idén a 11. forgószél volt Floridában, ami rekordnak számít az évnek ebben a szakában, hiszen a júniustól novemberig tartó “hurrikán-szezonban” átlagosan 10 mostanihoz hasonló pusztítás szokott történni.

Japánban a tájfun olykor 110 kilométer per órás sebességgel csapott le az ország középső részére. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt a tartományban árvízriadót kellett elrendelni. A térségben leállították a légi és vízi forgalmat, 3500 háztartás áram nélkül maradt.