Pusztított a vihar Bogács környékén

Pusztított a vihar Bogács környékén
Bogács, Mezőkövesd – Több mint száz épületben keletkeztek károk a hétfőn délelőtt Bogácson lecsapó vihar során. Egy beton alapokra épült könnyű szerkezetes ház szó szerint romba dőlt; a romok maguk alá temették a tulajdonost…  Vihar Bogácson és környékén - olvasói képek 2008.07.14. Vihar Bogácson és környékén II. 2008.07.14. Vihar Bogácson és környékén III. 2008.07.14.          

2008.07.15., 11.42:  Rétközi Ferenctől, a B.-A.-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjétől a délelőtti tájékoztatása alapján megtudtuk, hogy a tűzoltók közel 250 bogácsi házat tetőfóliáztak be.
Az éjszaka folyamán  79-en aludtak a közösségi helyen, a tornateremben..


Három héttel a sátoraljaújhelyi, és egy héttel az edelényi ítéletidő után immár fényes nappal, délelőtt tizenegykor tombolt a hurrikán Bogácson. itt azonban özönvíz nem kísérte a pusztítást. Okozott azonban olyan rombolást, amit eddig csak El Nino vitt véghez az USA-ban. Egy beton alapokra épült könnyű szerkezetes házat szó szerint romba döntött. Csak a betonalap és a szabadég alá került bútorok egy részesmaradt a helyén. Az El Nino jelenségről szinte mindenki látott már valamilyen megdöbbentő képsort a televízión keresztül. Az ottani könnyűszerkezetes építési móddal készült lakásokat szokta ily módon kártyavárként megsemmisíteni a vihar.
Hát ez most Bogácson is megtörtént. A József Attila utcában lévő házból csak az alap és pince maradt meg. El Nino módra semmisítette meg a vihar. Ugyanakkor egyfajta csoda is történt ugyanabban a házban, ugyanis a hetvenes éveiben járó asszony bent volt a házban amikor összedőltek a falaka. A rombolás mellett az égi erők nem okoztak emberei tragédiát. A mentők kórházba szállították az újra született nőt, aki információink szerint gerincsérülést szenvedett el. Állapota azonban nem életveszélyes.

Egyik fele megúszta

A tomboló vihar hírére munkatársaink a tetthelyre hajtottak. A községre érve döbbenetes látvány fogadat az érkező, mintha légitámadás során az út jobb és bal oldalán lévő házak tetejét géppuskasorozattal lőtték volna szét. Mindenütt szétszóródott cserepek, hiányos tetők. Az Alkotmány úton pedig az egyik ház kert felőli frontjánál felkapott tetőrészt az utca túloldalán álló ház tetőszerkezetére dobta át a vihar. Az ablakok és autók sem bírták a szél nyomását, és becsapódtak. A tomboló erők a falu közepén, a benzinkúttól távolabb lévő falurésznek megkegyelmeztek. A polgármesteri hivatalban hallották a jégkopogást és az esőcseppek becsapódását, de kár az épületben nem keletkezett. Igaz, hogy az áramszolgáltatás megszűnt az egész településen, mert nagyon sok villanyoszlop kettétört és leszakadt k vezetékeke.

Elsődleges kárösszesítés

Rétközi Ferenc a B.-A.-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője és Verhóczky Sándor polgármester arról számoltak be, hogy ötven tűzoltó és katasztrófavédelem szakemberei vettek részt a kárelhárításban, az életveszélyes tetők visszabontásában és fóliázásban. Ötven személynek sérült oly módon a lakhelye, hogy másutt kell éjszakáznia. Az iskolában a sportcsarnokban alakítottak ki számukra fekhelyet. A kár anyagilag még nem igazán megbecsülhető. Épületenként eltérően tízezer és több millió forintos kár keletkezett bennük. A polgármester a szaktárca miniszteréhez fordul segítségül.


16.30: Az egyik bogácsi könnyűszerkezetes házat a föld színével tette egyelővé a vihar. A helyszínen tartózkodó kollegánk szerint a házat az oldalára döntötte a vihar, csupán a betonalap marad meg, azon néhány bútor tátong. Ennek a háznak a lakója az egyik (súlyos) sérült, rajta kívül még egy könnyebben sebesült helyi lakosról tudunk.


15.57: Rétközi Ferenc a B.-A.-Z. megyei Katasztrófavédelmi Igazatóság vezetője elmondta, hogy körülbelül 50 főnek kell az éjszakát máshol tölteniük. Akik nem tudnak ismerősöknél, rokonoknál aludni azokat az iskolában tudják elhelyezni. Előzetes becslések 100-150 ház sérült meg a viharban. Ezúttal a szél volt a pusztító, és csak a falu közepéig pusztított az ott található benzinkút után már nem tarolt.


14.49: Gyakorlatilag bevonult a bogácsi  főutcára az orkán, a háztetőket az út mentén sorra megbontotta, az egyik oldalon felkapta és a másik oldalra repítette át. Rengeteg rendőr tartózkodik a helyszínen. A károk helyreállítása érdekében emelődarukakat is a főutcára hoztak.


13.31: A Bogácson megsérült és kórházba szállított nő a vihar következményeként szenvedett súlyos sérülést, miután ráborult egy szekrény.


13.27: A polgármester szerint orkán támadt Bogácsra

Járhatatlanná vált a Mezőkövesd és Bogács közötti út, ugyanis hétfőn dél körül szélvihar tombolt a térségben  közölte Verhóczki Sándor, Bogács polgármestere.
A felhőszakadás jéggel és szélviharral párosult – közölte a településvezető, majd hozzátette:  Ez már orkán, vagy hurrikán volt. A családi házakban bekövetkezett károkról még nem tudok pontos adatokat mondani, most folyik az útszakaszon a műszaki mentés, aztán felmérjük a házak tetőszerkezeteinek károsodását is.

 • Olvasói  fotók a bogácsi viharról: Vihar Bogácson és környékén - olvasói képek 2008.07.14.

 • 13.03: Az ítéletídőben az első becslések szerint legalább 50 épület sérült meg Bogácson – tudtuk meg Rétközi Ferenc ezredestől, a B.-A.-Z. megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjétől.

  vihar idején egy nőt is elszálítottak a mentők, azt egyelőre nem tudni, hogy a vihar során sérült-e meg vagy más jellegű betegség következtében.
  Vannak még megközelíthetetlen területek, amelyeket a kidőlt fák torlaszolnak el.


  12.41: Járhatatlanná vált a Mezőkövesd és Bogács közötti út hétfőn délben, mert a vihar több villanyoszlopot is kidöntött – közölte Egyedné Novodomszki Éva, a B-A-Z Megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. A kidőlt villanyoszlopok több házat is megrongáltak. Az érintett útszakaszt lezárta a rendőrség. A katasztrófavédelem ügyeletén elmondták: több házat is megrongálódott, fák dőltek ki Bogács térségében a viharban, pontos számadatokat egyelőre azonban még ők sem tudtak mondani.


 • Ön is készített felvételeket a viharról? Küldje el nekünk: boon@inform.hu
 • Százmilliós viharkár Borsodban Pusztító vihar Edelényben 2008.07.08. Pusztító vihar Edelényben és Múcsonyban 2008.07.08. Jégeső B.-A.-Z. megyében - olvasói képek 2008.07.07.   
 • Nézze meg Ön is a webkameránkat Miskolc felett!
 • Milyen időjárás várható?