Nagyvilág

2010.07.28. 16:16

Heves bírálatok a bikavidalok katalóniai betiltása miatt

<p>Katalán diktatúrát emlegettek szerdán azok, akik hevesen bírálták a katalán parlament napközben hozott döntését a bikaviadalok betiltásáról.</p>

A bikatenyésztők, a bikaviadalokban érdekelt üzletemberek valamit a torreádor iskolák tulajdonosai szerint megfosztják a katalán népet ennek a sportnak az örömeitől, miközben Katalónia újabb lépést tett az önállósodás felé.

A Katalán Autonóm Közösség parlamentje 68 igen és 55 nem szavazattal tiltotta be a bikaviadalokat, elsőként Spanyolország Ibériai-félszigeten lévő területei közül. Az Atlanti-óceánon található spanyol Kanári-szigeteken 1991-ben nyilvánították illegálissá a bikaviadalokat.

A szerdai szavazással voltaképpen szigorították a katalán állatvédelmi törvényt, kivéve belőle a bikaviadalokra vonatkozó kitételt. Így már a nagy hagyományokkal rendelkező viadalokra is vonatkozik az a szabályozás, amely tiltja, hogy egy műsor vagy előadás részeként állatok öljenek, kínozzanak meg. A tiltás azután került a katalán parlament elé, hogy állatvédő aktivisták 180 ezer aláírást gyűjtöttek össze petíciójukhoz.

A döntés bírálói szerint itt többről van szó, mint a bikák állítólagos védelme. Szerintük Katalónia ezzel újabb lépést tett, hogy valóra váltsa törekvését, az elszakadást Spanyolországtól, ahol sok évszázados hagyománya van a bikaviadalnak.

"Ez katalán diktatúra, amely megfosztja magukat a katalánokat is attól a jogtól, hogy élvezzék ezt a kivételes eseményt. Tőlem is elvették a jogot, hogy a saját hazámban, a saját földemen gyakoroljam a foglalkozásomat, amire büszke vagyok. Munkahelyek fognak elveszni most, és én is mehetek máshová, mert a nacionalisták összekeverik a politikai harcot a bikaviadalokkal" - mondta a döntés után egy bikatenyésztő.

"Fogalmam sincs, mit csináljak az iskolámmal, egyelőre nem zárom be, gyerekek tanulnak nálam, nem mondhatom nekik, hogy vége, menjetek az utatokra. De végül mégis csak be kell csukni az iskolát. Talán elmegyek majd Franciaországba, Valenciába, vagy Kasztíliába, és keresek más helyet, de arra sok pénzem fog elmenni" - közölte egy barcelonai torreádorképző iskola vezetője.

Katalóniában egyébként már csak egy működő aréna van, az is Barcelonában. A térségben van még egy, de azt bezárták már, és egy bevásárlóközpontot terveznek a helyére. Katalóniában eddig évente 15 viadalt lehetett megtartani, de azokra is ritkán kelt el minden jegy. Spanyolországban évente, amikor szezonja van, nagyjából ezer viadalt tartanak.
- Független  Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!