Épülhet a NATO radar a Tubesen

Épülhet a NATO radar a Tubes hegyen. A pécsi közgyűlés ugyanis nem szavazta meg a változtatási tilalmat csütörtöki rendkívüli ülésén. Ezek alapján a város rendezési terve változtatható, tehát elkezdődhet a radar építése.

A közgyűlés 14 igen és 23 nem szavazattal dönött. Ezek alapján 14 képviselő szavazott arra, hogy rendeljék el a változtatási tilalmat és 23 arra, hogy ne.

A tilalomról előzetesen már tárgyalt hétfőn a városfejlesztési bizottság. Ott a szakértői vélemények alapján úgy döntöttek: nem támogatják a változtatási tilalom bevezetését.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2005 novemberében jelentette be, hogy a kormány a Pécs melletti Tubesre javasolja telepíteni az eredetileg a Zengőre tervezett radart.

A lokátort elutasító pécsiek egy csoportja egy éve létrehozta a Civilek a Mecsekért Mozgalmat (CMM), összegyűjtötte a népszavazáshoz szükséges aláírásokat. A március 4-i népszavazás azonban érvénytelen lett. A választásra jogosultak csupán alig több mint 32 százaléka ment el Pécsett szavazni a Tubes-hegyre tervezett NATO-lokátorállomás építéséről.