Puccskísérlet pénzelésével vádol a bolíviai elnök

Egy puccskísérlet pénzügyi támogatásával vádolta meg szerdán Bolívia elnöke a spanyol ellenzéki, jobbközép Néppártot (PP).

Evo Morales azt mondta, hogy egy 2008-as államcsíny próbálkozást pénzelt a párt, “amelyet bemocskolt” a titkos összeesküvés.


“A Néppárt egy alapítványon keresztül nem csak a puccskísérletet finanszírozta, de a bolíviai szeparatistákat is. A vizsgálat még tart, de ez már nem a sajtó vagy a kormány, hanem a törvény kompetenciája” – mondta a bolíviai elnök a spanyol állami rádiónak Madridban, ahol részt vett az Európai Unió és a latin-amerikai országok vezetőinek csúcstalálkozóján.

A PP főtitkára elutasított a vádakat. Maria Dolores de Cospedal úgy fogalmazott, hogy a “vádak jól példázzák, hogy miféle szövetségese van a szocialista spanyol kormányfőnek, Jose Luis Rodriguez Zapaterónak. Az ellenzéki párt főtitkára azt mondta Moralesről, hogy “idejön Európába és sértegeti Spanyolországot”.

A spanyol Néppárt a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint megnyerné a választásokat, ha azok most lennének. Evo Moralest egyébként tavaly decemberben újraválasztották elnöknek Bolíviában, 64 százalékos voksaránnyal.
– Független Hírügynökség –