Építik és támadják az emlékművet

Szovjet emlékmű
Szovjet emlékmű
Budapest – Népszavazásra vinnék a szovjet emlékmű lebontásának ügyét is.

Megvárta a fővárosi önkormányzat a március 15-ét a Szabadság téri szovjet emlékmű helyreállításával. Az obeliszken lévő címert és domborművet még tavaly szeptember 23-án, a tévészékház elleni ostrom éjjelén rongálták meg. A munkálatokat tegnap befejezték, de a kettős kordon és a rendőri felügylet határozatlan ideig fennmarad. Ezzel az obeliszk továbbra is megmarad Európa egyik legszigorúbban őrzött emlékművének.

A helyreállítással egyidőben kezdődött egy új akció az amerikai nagykövetség és a tévészékház között lévő emlékmű elbontása érdekében. A Magyarok Világszövetsége és a Deport ’56 aláírásgyűjtő akciót szervezett a szovjet emlékmű elbontása ellen, hozzájuk csatlakozott most 18 fideszes és KDNP-s parlamenti képviselő – köztük Lezsák Sándor, Navracsics Tibor, Révész Máriusz.

Ott a doni emlékmű

A két civil szervezet népszavazás útján bontatná le az emlékművet, s ehhez minden képviselőt arra kért, hogy támogassák akciójukat. Az MDF ezt nem támogatta. “Elvileg és lélekben teljesen egyetértenek, de az emlékmű fennmaradását nemzetközi szerződésben rögzítették, és eltávolításával veszélybe kerülne a magyar doni emlékmű is” – válaszolták a fórumosok.

A Deport ’56 és a Magyarok Világszövetsége április 5-ig gyűjtheti az aláírásokat arra a kérdésre, hogy “Egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Budapest főváros felszabadításánál elesett szovjet katonák emlékének megörökítéséről szóló, 1945. évi IX. törvényt?”