Építészeti költemény a jövőnek

Majdnem kész hatalmas épületben sétálni avatott vezetéssel is kalandos és felettébb romantikus vállalkozás, mert a hozzá nem értő azt sem tudja, hol jár?

Kedd reggel volt , október 11-e, amikor a kivitelezők meghívásával élve a megyei és városi sajtó érdeklődő képviselői megtekinthették az épülő, már csaknem kész Kölcsey konferencia központot. Abban az állapotban, ahol ez a rendeltetésében és megvalósításában egyaránt hatalmas építészeti vállalkozás tart, amilyen „készültséget” a benne és rajta folyó munkálatok mutatnak a december végi műszaki átadás előtt.

Az alapos, látványos, képekkel és rajzokkal gazdagon illusztrált, bemutató előadás után, amelyet Kováts András tervező tartott elindultunk vele az új évezredet jól érzékeltető hatásainak labirintusában, ami méltán lehetne egy mai fantasy film gigantikus díszlete is.

Azt ne várja az olvasó, hogy „elméletben” végigvezessük az objektumon, hiszen az alkotói fantáziának, funkcióknak és megoldásoknak olyan fellegvárában találtuk magunkat, ami csak ámulásra és bámulásra adott lehetőséget, amúgy leírhatatlan.

Kölcsey: Nem álom, hanem valóság
Nem sokáig tanácstalan, aki Tóth Péterrel, az épülő új Kölcsey-központ felelős műszaki vezetőjével készül találkozni.

Szerényen viseltük a kék sisakokat, de ha valamelyikünk valahol lemaradt volna a csoportról, csak az ott szorgoskodó dolgozók valamelyikének segítségével tudna kitalálni a területről. Mentünk hát, szorosan a tervező mögött és csodálkoztunk. A látottakon és azon, hogy a sok munkás honnan tudja, mit kell csinálnia éppen, a kisebb nagyobb és még nagyobb gépek, masinák, szerkezetek milyen vezénylésre tesznek, vesznek, raknak, emelnek, végezve azt, amit éppen kell?

De azért igyekeztünk hiteles helyzetjelentést begyűjteni a felelős műszaki vezető, Tóth Péter segítségével. Íme: A konferenciaközpont szerkezetépítési munkálatai a tetőszigetelésnél tartanak, 80 %-ban beépítésre kerültek a nyílászárók és megindult felületek gipszkarton borítása, a festés, mázolás és hidegburkolás.

A gépészeti munkák készenléte 95%-os. Helyükön vannak az alapvezetékek és megindult a gépészeti szerelvényezés. Már folyik a belső hideg-, azaz gránitburkolat beépítése hamarosan indul a melegburkolaté is. Lerakják a parkettát, a PVC-t, a szőnyegeket, világításra készek lesznek a lámpák, működőképesek a füstészlelők és a többi biztonsági berendezés. Ha minden a tervek szerint halad, akkor decemberre már csak a rendszerek „élesztése”, az addig rejtve maradt hibák kiküszöbölése, néhány apróbb javítás marad. Meg a takarítás.

Illetve, kezdődik a munka közbeni átadások sora, ami április végére egy Európát is ámulatba ejtő komplexummal – kiegészülve szállodával és extra kiállító csarnokkal – vonja a világ figyelmét Debrecenre.

Levettük sisakjainkat és kiléptünk a városi forgatagba. Már tudtuk, honnan jövünk, de a belül maradtak – csodák, csodája – azt is, hogy hova tart épp az épületóriás „gyomrában” és mi célból?

Kapcsolódó anyagok:

  • 2003. július 29.: Jövő év végére akár fel is épülhet
  • 2004. május 6.: Kölcsey-központ: lakások és üzletek is
  • 2004. szeptember 29.: Kölcsey: minden nap késés plusz pénz
  • 2004. november 1.: Keresik a kivitelezőt – talán már meg is van!
  • 2004. november 16.: Nem vetette vissza az eső az építkezést
  • 2005. július 22.: Felvirágozták az új Kölcseyt