Pszicho-dráma

Parázs vita körvonalazódik a kisebb szakmai presztízst élvező „állami” pszichológusok és a mintegy tizenhárom ezer főt számláló számos szakterületet felölelő „lélekgyógyász” stáb szószólói között. Pap Gyula írása.

Utóbbiak fő „baja”, hogy az eredeti funkciójában alulról szerveződő, önkéntes testületet, amilyen a kamaráknak lennie kellene, hatalmi szóval, felülről akarják létrehozni. A szervezők talán legfőbb érve – amelyet aligha lehet vitatni –, hogy szükséges lenne a szakmát megtisztítani, hogy minden sarlatán ne nevezhesse magát pszichológusnak, kihasználva a kliensek hiszékenységét.

További problémát jelent, hogy az egészségügyben dolgozó „pszicho-szakemberek” eleve tagjai az orvosi kamarának, valamint hogy a jelenlegi tervezet szerint túlzott jogkört kapna a központi nyomásra verbuvált közösség vezetése.

Lehet, hogy a vita a „körön kívülieket” nem hozza lázba, pedig társadalmi hatása messze túlnyúlhat a szűk szakmai érdekeken.

Mi ez ahhoz képest, mondhatják, mint hogy a legfrissebb hír szerint cáfolták Einstein kishitűségét, sikerült gravitációs lencsehatást megfigyelni két távoli csillag között.

– Pap Gyula –