Pszichiátria: tetőt húznak rá; orvos lesz-e?

Akt.:
Gőzerővel folyik a munka
Gőzerővel folyik a munka - © Fotó. Bujdos Tibor
Miskolc – Távozott a megye egyetlen pszichiátriai osztályának éléről dr. Tűzkő Judit főorvos; május 1-jétől a szerencsi pszichiátriai szakrendelőben rendel.

Ezenközben folyik az összességében majd’ 210 ágyas osztály épületének felújítása. (Az aktív osztály átmenetileg csökkentett ágyszámmal a Diósgyőri Kórházban működik.) Az is eljutott hozzánk: a Szent Ferenc Kórházrészben található pszichoterápiás osztály betegei aggódnak, vajon új helyükön mire számíthatnak.

– Nem maradt vezető nélkül az osztály, dr. Tűzkő Judit átadta a stafétát dr. Cserép Edina Editnek, aki addig a debreceni klinikán adjunktusként dolgozott, nálunk jelenleg megbízott osztályvezető főorvos – tudatta dr. Tiba Sándor, a Miskolci Semmelweis Kórház főigazgató főorvosa. A távozás okáról annyit tud, amennyit dr. Tűzkő Judit neki elmondott: belefáradt a feladatba. (Emlékezhetünk rá, az Észak-Magyarország is írt róla: kezdetekben szinte egyedül vitte a főorvosnő az osztályt.)

A minimum megvan

Adódott a kérdés, most küszködnek-e orvoshiánnyal.

– A pszichiátria is hiányszakma, de a minimumfeltételeknek megfelelünk. Az aktív ellátásban 8, a szakrendelőben 6 pszichiáter látja el a feladatot, a pszichoterápián pedig 4 – kaptuk a választ.

Az egy teljes, tetőtéri emelettel kibővült osztály építkezése jól halad, a főigazgató szerint reálisan augusztusban lesz az átadás. A beteg- és más civil szervezetekkel történő találkozást, tájékoztatást pedig a 2016-os kórházi struktúrát véglegesítő, június 23-i egyeztető bizottsági ülés utánra tervezi.

ÉM-SzK