Pszichiátria: Segítség vagy megtévesztés? – Világkiállítás

Akt.:
Pszichiátria: Segítség vagy megtévesztés? – Világkiállítás
Sok év után ismét Miskolcra érkezik a „Pszichiátria: Segítség vagy megtévesztés?” című vándorkiállítás. Ennek kapcsán beszélgettünk Dobos Jánossal, a szervező Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány elnökével.

– Mutassa be az alapítványt és tevékenységét!

– A szervezet mindenütt a világon azzal foglalkozik, hogy a pszichiátriákon történő jogsértéseket, visszaéléseket, bűncselekményeket feltárja, segítséget nyújtson azoknak, akik ezeket elszenvedték, és igazságszolgáltatás elé vigye az elkövetőket. A magyarországi alapítvány 1994 óta, közel negyedszázada működik, és mostanra nemcsak számos pszichiátriai visszaélési ügyet vitt végig hathatósan, de jelentős előrelépéseket tett abban is, hogy a nagyközönséget, a döntéshozókat mindezekről széles körűen tájékoztassa.

– Mit láthat a nagyközönség, ha ellátogat a kiállításra?

– Ez a nem mindennapi tárlat végigviszi a látogatót a pszichiátria történetén, kezdve a múlt kínzó „kezeléseitől” egészen napjaink vitatott és sokszor hatástalan gyógymódjaiig. Megtudjuk, kik és hogyan fejlesztették ki a ma már többnyire embertelennek tartott elektrosokkot és viselkedésmódosító agyműtéteket, milyen pszichiátriai elméletek táplálták a holokausztot és az apartheidet, hogyan jutottunk oda, hogy manapság az élet mindenféle problémájára pszichiátriai tudatmódosító szereket írnak fel, hogyan veszélyeztetik a pszichiátriai diagnózisok gyermekeink jövőjét, és még számos más témát, amiről a nagyközönségnek máshol nemigen van lehetősége tájékozódni.

– Mi az aktualitása 2018-ban ennek a kiállításnak Magyarországon, ezen belül Miskolcon?

– Annak, aki ezzel a témával nem foglalkozik, legtöbbször fogalma sincs róla, milyen visszaélések, jogsértések történnek ezen a területen. Sokszor olyan embereknek kell segítenünk, akik álmukban nem gondolták volna, hogy a pszichiátriára kerülhetnek. A legfőbb aktualitás tehát az, hogy ilyen esetek manapság is, nap mint nap megtörténnek, ahogy Budapesten, úgy Miskolcon is, csakúgy, mint az ország bármely részében.

– A tárlaton túl milyen rendezvények lesznek még a kiállítás ideje alatt?

– A megnyitót követő hét péntekjén megrendezzük a mindig nagy sikerű „Tébolymarketing” című előadást. Ez a filmvetítéssel, beszélgetéssel egybekötött interaktív előadás azzal foglalkozik, hogy manapság hogyan bélyegeznek egyre több emberi problémát „mentális betegségnek”, és ez a tendencia hogyan táplál egy sok milliárd dolláros pszichiátriai és gyógyszeripari gépezetet. Ezt az előadást rendszerint megrendezzük a kiállítás nyitva tartása alatt, és szinte mindig óriási érdeklődés kíséri.

– Milyen eredményére a legbüszkébb az alapítványnak?

– Az eltelt több mint két évtizedben sokat változott ez a terület. Azelőtt szinte tabu volt azt mondani, hogy egy pszichiáter visszaélést vagy bűncselekményt követett el; manapság rutinszerűen történnek elmarasztalások. A közvélemény is sokat változott: úgy látjuk, hogy egyre többen vannak tudatában annak, milyen veszélyek várhatnak valakire a pszichiátrián, és egyre többen emelik fel a hangjukat ezzel kapcsolatban.

– A kiállítás után hová fordulhatnak az emberek segítségért? Hogyan érhetik el Önöket?

– Ingyenes jogsegélyszolgálatunk elérhető egy vonalas és egy mobilszámon: 06 (1) 342 6355, illetve 06 (70) 330 5384, vagy lehet email írni a panasz@cchr.hu címre. Érdemes átböngészni az alapítvány honlapját is: www.emberijogok.hu, ahol rengeteg információ található erről a témáról.

 

– PR cikk –