Pszichiáterhez küldte Malina Hedviget az ügyészség

    Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti: Pozsony, 2012. május 25., péntek (MTI) – Pszichiátriai vizsgálatra idéztette be Malina Hedviget az ellene folyó nyomozást vezető ügyész – adta hírül az Új Szó szlovákiai magyar napilap pénteken.

 

A június 5-én esedékes vizsgálat során az elmeorvosi szakértőknek azt kellene vizsgálniuk, hogy milyen elmeállapotban volt Hedvig az őt ért támadás, majd az azt követő kihallgatások idején.

A pozsonyi lap szerint, bár a nyitrai járásbíróság által – a főügyészség kérése alapján elrendelt vizsgálat – Hedvig jelenlegi elmeállapotának felmérését kéri, ennek ellenére az ügyész által a két szakértő számára megfogalmazott 15 kérdés többsége a hat évvel ezelőtti eseményekre vonatkozik. Ennek kapcsán az ügyben Roman Kvasnica, Malina Hedvig ügyvédje már panaszt is emelt az ügyész által megfogalmazott kérdések ellen.

Kvasnica a beadványban azzal érvel, hogy míg a bíróság csak védence jelenlegi elmeállapotának vizsgálatát rendelte el, addig Jaroslav Kozolka, a főügyészségi vizsgálócsoport vezetője azt kéri a pszichiáterektől, állapítsák meg, volt-e valamilyen pszichiátria betegsége Malina Hedvignek a támadás és a 2006. szeptember 9-én zajlott rendőrségi kihallgatás idején.

“A két szakértőnek a szeptember 9-i rendőrségi kihallgatás jegyzőkönyvéből és videó felvételéből kellene következtetéseket levonnia, miközben a jegyzőkönyv és a felvétel nem egyezik, ráadásul a felvételt megszakították és meg is vágták” – nyilatkozta Roman Kvasnica az Új Szónak. Hozzáfűzte: szerinte a most elrendelt kivizsgálás csak arra hivatott, hogy alapot teremtsen egy esetleges újabb – a védence személyét célzó – támadásnak a szlovák sajtóban. Hedvig ügyvédje emellett nem bízik benne, hogy panaszát elfogadják, ezért azt mondja: védencének meg kell jelennie a kivizsgáláson, ellenkező esetben elő is vezethetik a kivizsgálásra.

Malina Hedvig ügye 2006 augusztus 25-én kezdődött, amikor az akkor 23 éves diáklányt Nyitrán két bőrfejű megverte, a lány vallomása szerint azért, mert magyarul beszélt. Robert Fico akkori kormányfő és belügyminisztere, Robert Kalinák azonban nyilvánosan megvádolták őt azzal, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy ahogy elmondta, s ezért 2007 májusában hamis tanúzás vádjával a hatóságok eljárást indítottak ellene. Miután a rendőrség lezárta a Hedvig megverésének ügyét – azt állítva, hogy az eset meg sem történt -, Malina Hedvig 2007 novemberében panasszal fordult az Európai Emberi Jogi Bírósághoz. A strasbourgi bíróság döntése alapján 2011 őszén Iveta Radicová kabinetje a peren kívüli megbékélést választotta és jóvá is hagyta az erről szóló megállapodást, amit Hedvig is elfogadott.

Ennek a megegyezésnek az alapján 2012 februárjában a szlovák kormány közleményben fejezte ki sajnálkozását Malina Hedvig ügyében. Közleményében Iveta Radicová kabinetje elismerte: az ügyben bizonyos körülmények kétségeket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy érvényesültek-e a panaszosnak az általános emberi jogi charta által biztosított jogai.

A Hedvig panasza alapján indult eljárás ezzel lezárult, ugyanakkor a szlovák főügyészségen még folyik az az – 2007 májusában, hamis tanúzás ügyében indított – eljárás amelyben Malina Hedvig továbbra is gyanúsítottként szerepel. Ez utóbbi részeként idéztették most pszichiátriai vizsgálatra Malina Hedviget.