PSZÁF: vizsgálják a pénzügyi szervezetek THM-plafonját

  Pécs, 2012. május 10., csütörtök (MTI) – Befejeződött a pénzügyi intézmények első körös monitorozása a teljes hiteldíj mutató (THM) mértékét maximáló jogszabály alapján – jelentette be Kolozsi Sándor, Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) Fogyasztóvédelmi Igazgatóságának ügyvezető igazgatója csütörtökön Pécsen.

Az új szabályozás szerint az április elsejét követően megkötött szerződéseknél a pénzügyi intézmények nem nyújthatnak a fogyasztóknak olyan kölcsönt, amelynek THM-je meghaladja a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékét, vagyis a 31 százalékot. A PSZÁF az elmúlt egy hónapban vizsgálatot indított a pénzügyi szolgáltatóknál, hogy a fogyasztók védelme érdekében meghozott rendelkezést minden érintett pénzügyi szolgáltató betartja-e. Mint azt Kolozsi Sándor az MTI kérdésére elmondta, a napokban zárult le a pénzügyi szereplők első körös monitorozása, s kiderült, hogy egyes pénzintézetek helytelen gyakorlatot folytatnak a személyi hitelek nyújtásakor. Emiatt a szervezet témavizsgálatok keretében, eljárásjogi szempontból is részletes vizsgálatokat rendelt el, s a helytelen gyakorlatok megakadályozását, leállítását rendkívüli fellépésekkel, intézkedésekkel kívánja elérni. Április elsejétől a hiteladósok megsegítését célzó több törvény is életbe lépett, ilyen például a transzparens árazásról szóló szabályozás, amely szerint a bankok a hitelszerződések felajánlásakor kötelesek a kamatláb változását előre meghatározni; az új jelzáloghitelek kamatát vagy a referencia kamatláb változásához kell kötni, vagy pedig fix kamatozást kell alkalmazni. A lehetőség a régi hitelszerződésekre is vonatkozik, azaz mindenkinek joga van a meglévő élő szerződéseit 2012. augusztus 31-ig az új típusú transzparens árazásnak megfelelően átalakíttatni, de ekkor az ügyfélnek kell jelentkeznie a bankjánál – közölte Kolozsi Sándor.

Ezzel a jelenlegi hitelkonstrukció költség- és díjmentesen átalakítható az átláthatóbb árazást biztosító szerződéssé. Az ügyvezető a civil szféra és a PSZÁF összefogásával létrejött vidéki pénzügyi tanácsadói hálózat pécsi irodájának megnyitását követően nyilatkozott az MTI-nek. Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által kiírt, s nemrég lezárult közösségi közbeszerzési pályázat eredményeként az országos pénzügyi tanácsadó irodahálózat két évre szóló működtetésének jogát a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete (FOME) nyerte el. Április 16-ától így az eddiginél több helyszínen, országszerte összesen 11 megyeszékhelyen segíti a lakosságot a pénzügyi fogyasztóvédelmi tanácsadó irodahálózat a civil szféra és a PSZÁF együttműködése révén. Baranya, Békés, Borsod, Szabolcs és Vas megyékben mostantól már személyesen, közvetlenül és ingyenesen juthatnak pénzügyi információkhoz az érdeklődők. A PSZÁF a helyi tanácsadó irodák működésének tapasztalatai alapján a korábbiaknál hatékonyabban szerezhet információkat azokról a tipikus (akár csak az ország egyes régióiban felmerülő) fogyasztói problémákról, amelyek megoldását célirányos vizsgálatokkal vagy célzott fogyasztói tájékoztatásokkal segítheti elő.

Címkék: , ,