Friss hírek

2009.06.02. 13:52

Fegyvereket foglaltak le egy gárdaruhás dejtári férfinél

<p>Kettős csövű vadászpuskát, golyós lőfegyverré átalakított légfegyvert, gázriasztó fegyvert valamint ezekhez tartozó lőszereket foglaltak le a balassagyarmati rendőrök a Nógrád megyei Dejtár községben, még múlt héten. A házkutatás után a fegyverek gárdaruhás tulajdonosa beismerő vallomást tett, ezt követően Balassagyarmaton, illetve a Pest megyei Bagon további fegyverek, lőszerek, illegális fegyvertulajdonosok és fegyverkereskedők kerültek elő - számolt be a rendőrség kedden.</p>

Némedi Gábor, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója a múlt szerdán, névtelen bejelentés alapján történt rajtaütésükről, illetve az azt követő vizsgálatokról sajtótájékoztatón számolt be kedden Salgótarjánban. Közölte: a 48 éves dejtári férfinél a vadászlőfegyver és a hozzá tarozó sörétek, golyók mellett két Slavia típusú légpuskából átalakított lőfegyvert foglaltak le, az egyiket távcsővel is felszerelték.

A nyomozás során eljutottak egy 32 éves balassagyarmati férfihez, akinél illegálisan tartott lőszereket, 50 kispuska-lőszert, 31 Makarov-típusú lőszert, 17 darab 7,62-es géppisztoly-lőszert, sörétes lőszereket találtak. Egy 46 éves bagi férfinél pedig két lőfegyvert és 86 lőszert foglaltak le. A fegyverek mind orvvadászatra, mind pedig emberélet kioltására alkalmasak voltak. Ám hogy használták-e őket, az még vizsgálat tárgyát képezi - fogalmazott a nyomozást vezető Döme Zsolt, őrnagy.

Mindhárom személyt őrizetbe vették a balassagyarmati rendőrök, ellenük visszaélés lőfegyverrel vagy lőszerrel bűntette miatt indítottak eljárást. A gyanúsítottaknak korábban már volt dolga a rendőrséggel, de nem erőszakos bűncselekmények miatt. Jelenleg szabadlábon védekezhetnek - egészítette ki Némedi Gábor.

A Magyar Gárdával való esetleges kapcsolatra vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva a megyei bűnügyi igazgató közölte: a Magyar Gárda egy bejegyzett társaság, amelynek a feloszlatását egyelőre nem rendelték el, így ez önmagában nem jelenthette vizsgálatuk tárgyát. Megjegyezte viszont, hogy a dejtári férfinél olyan fotót találtak, amelyen a Magyar Gárda egyenruhájában látható egy vadászlőfegyvernek látszó tárggyal, illetve egy másik, kisebb fegyverrel. Ugyanakkor - tudomásuk szerint - a gárdának nem tagjai a gyanúsítottak, akik közt van korábban szerződéses katonaként, illetve biztonsági őrként dolgozott személy is - tette hozzá Némedi Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!