PSZ: érthetetlen a kormányzat reakciója a pedagógusok tüntetésére

Budapest  (MTI) – A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) érthetetlennek tartja a pedagógusok vasárnapi tüntetésére adott azon kormányzati reakciót, amely szerint a nemzeti konzultációban szereplő, a közoktatást érintő kérdésre adott válasz függvényében kíván dönteni a közoktatásról.

Az érdekvédelmi szervezet hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a kormány együttműködési szándékának hiánya, a pedagógusok lebecsülése jól érzékelhető volt vasárnap, hiszen az oktatásért is felelős miniszter nem ért rá a kabinetnek címzett petíció átvételére, és nem találtak erre a feladatra állami vezetőt sem, azzal az oktatási államtitkár kabinetjének egyik munkatársát bízták meg. Ez is jelzi, mennyire tartják fontosnak a másféle vélemények meghallgatását – írták.
    A PSZ kitért arra is, hogy Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár – a vasárnapi megmozduláshoz kapcsolódóan – még mindig úgy nyilatkozik, a tőle elvárhatónál sokkal többet egyeztetett a szakszervezetekkel. “Mondja ezt annak ellenére, hogy a vele történő találkozáskor minden érintett szakszervezeti vezető világossá tette, hogy a kormányzati dekrétumok közlése nem azonos az érdemi egyeztetéssel” – áll a közleményben.
    A szakszervezet értelmezhetetlennek tartja a kisebbik kormánypárt közleményét, amelyben nem a közoktatásban dolgozók által megfogalmazottakra reagált, hanem elvitatta a szakszervezeteknek azt a jogát, hogy pedagógusnapon fejezzék ki elégedetlenségüket. “Visszautasítjuk azt a feltételezését, miszerint a megmozdulás mögött politikai érdekek álltak” – írták a KDNP vasárnapi közlésére reagálva.

Pedagógusok – a kormány elfelejtette őket?

    A PSZ elutasítja a kormányzat hozzáállását, és kijelenti: mindent megtesz azért, hogy a tárgyalások kikényszerítése érdekében fennmaradjon a közoktatásban érdekelt szakszervezetek együttműködése. Amennyiben a kormány nem változtat az álláspontján, ez az együttműködés nyújt alapot a további közös fellépésre – olvasható a kommünikében.
    A szeptemberi iskolakezdésre országos sztrájkot is kilátásba helyezett az egyik szakszervezeti vezető a kormány oktatási és szakképzési reformprogramja elleni demonstráción, vasárnap Budapesten; az országos pedagógusnapon tartott megmozduláson, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium épülete előtt több ezer – az ország legkülönbözőbb pontjairól érkezett – pedagógus, szakszervezeti tag tüntetett.
    Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője aznap közleményben jelezte, hogy a kormány az oktatási rendszer átszervezéséről a szociális konzultáció eredményének megismerése után dönt; az oktatási államtitkárság azt közölte, hogy a készülő közoktatási törvény koncepciójáról a törvényben előírt kötelezettségén felül jóval többet egyeztetett. A KDNP parlamenti frakciója elítélte a vasárnapi pedagógustüntetést, mert a kisebbik kormánypárt szerint az nem szolgálja a pedagógusok érdekeit, s a hátterében nem szakmai, hanem politikai érdekek állnak. A közleményben azt írták: a szakszervezetek olyan kérdések miatt szerveztek tüntetést, amelyekről a kormány nem döntött, így azokról még nem lehet részletekre kiterjedő egyeztetéseket folytatni.
    Az MSZP szerint a kormány az elmúlt egy évben teljesen elfelejtette a pedagógusok -at, akik a jövőben elbocsátásokra és bércsökkenésre számíthatnak.