Prügyi könyvtár: Ahová mindig szerettek járni

A megújult könyvtárban
A megújult könyvtárban - © Fotó: Magánarchívum
Prügy – A napokban új helyre költözött a prügyi könyvtár.


A prügyi átadóünnepség éppolyan vidám hangulatban telt, mint amilyen maga az új helyre költözött, teljesen megújult könyvtár, amit a napokban avattak fel a környező települések polgármesterei és sok-sok gyerek jelenlétében.

A tudás kincs

A prügyi könyvtár régi épületébe mindig szerettek járni a helyiek – régi funkciója szerint fagyizni, majd a ’90-es évek közepétől olvasni is. A ház fölött azonban eljárt az idő, a könyvtár ezért a Móricz Zsigmond Művelődési Ház egy termébe költözött. A település vezetése pedig bízik abban, hogy új helyén is szeretni fogják a gyerekek és felnőttek, hiszen a berendezés is megújult, az egész megszépült. Most már bekuckózó-játékra, békés olvasgatásra vagy épp közös alkotásra, beszélgetésre egyaránt lehetőséget ad.

Mindezt részben láthatták, részben Csehely Richárd polgármester köszöntőjéből tudhatták meg az ünnepség résztvevői. A nagy munka a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer keretében nyújtott állami támogatással valósulhatott meg, ami a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár szakmai közreműködése révén jutott el a taktaközi településre, közvetlenül és közvetve is szolgálva a célt, hogy jobban éljenek a község lakói. Közvetve úgy, hogy azt a gazdagságot, amit soha nem vehetnek el az embertől, a könyvek által szerezhetjük meg, hiszen ez a kincs a tudás. Ezt már dr. Prokai Margit, a megyei könyvtár igazgatója hangsúlyozta beszédében. Hozzátéve: a jó szakma, a sikeres karrier által a tudás teremti meg valós jólétünk alapjait is, így a könyvtár kimeríthetetlen kincseskamra.

– Méghozzá olyan, aminek eléréséhez nem kell térerő, drága technikai eszköz, sőt, a könyvtárban ingyen hozzájuthat mindenki – fűzte tovább a gondolatot Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere. Arról is beszélt, hogy akit egyszer az új könyv illata megragadott, az többet nem is engedi el az életéből ezt a varázslatos világot. Ugyanígy, aki egyszer ráérzett a könyvtár különleges hangulatára, az visszajár – kölcsönözni, olvasni, vagy épp egy jót beszélgetni.

Az ezután derül ki, hogy az új prügyi könyvtár hangulatára mennyire éreznek rá az iskolások – az viszont már tudható, hogy szeretik és ismerik a verseket. Méghozzá nemcsak a műsorban fellépők, hanem mások is, hiszen a Kávészünet zenekar rendhagyó irodalomóráját megtoldották egy-egy önálló szavalattal és önfeledt együtt énekléssel is.

ÉM