Helyi közélet

2016.01.12. 08:27

Sikerült elérni: Halmaj és térsége is kap csomópontot az M30-ason

Halmaj - Négy helyen közösségi parkot hoznak létre Halmajon az idén, és biobrikettet is szeretnének gyártani.

Halmaj - Négy helyen közösségi parkot hoznak létre Halmajon az idén, és biobrikettet is szeretnének gyártani.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly tavasszal Miskolcon jelentette be a Miskolc-Kassa közötti kétszer kétsávos autópálya országhatárig történő megépítésének a felgyorsítását. A kivitelezés mielőbbi megvalósítása indokolt, hiszen a megnövekedett tranzitforgalom már elviselhetetlen terhet jelent a közlekedőknek, és a 3-as számú főút állagának romlása is felgyorsult. Erről is kérdeztük Halmaj polgármesterét, Tóth Józsefet.

Pozitívan értékelték

– Az előkészítés szakaszában készült látványterveken az érintett területen csak Szikszó és Ináncs térségében szerepelt lehajtó csomópont, annak ellenére, hogy a korábbi tanulmányokban Halmajnál is terveztek ilyen létesítményt – tudta meg az Észak-Magyarország Tóth Józseftől, akinek indítványára és a térség településvezetőinek támogatásával megkeresték a döntéshozókat, hogy vizsgálják felül a végső javaslatot. Ugyanis egyedül csak a halmaji csomópont tudna biztosítani közvetlen lehajtást a jelentős forgalmat lebonyolító 3703-as számú országos közútra, amellyel elérhető a Hernád-völgye Abaújszántó és Szerencs irányába, illetve a belső Cserehát megközelítését is segítené.

– A kezdeményezés egy rövid tárgyalási szakaszt követően pozitív elbírálásban részesült, és tavaly decemberben már megtörtént a helyszíni tervegyeztetés is – nyilatkozta Tóth József. –Ennek eredményeként a csomópont a jelenlegi halmaji körforgalomtól északi irányban 300–400 méterre épül ki. Reményeink szerint ez a beruházás a térség gazdasági fejlődésére, a jelenlegi munkahelyek megőrzésére és újak létesítésére is pozitív hatást gyakorol – tájékoztatta lapunkat Tóth József, aki bízik abban, hogy 2018-ig megépül az út.

Rákérdeztünk a közfoglalkoztatásra: hogyan értékelik az elmúlt időszakot? Milyen lesz az idei?

180–190 főt vállalva

– Halmaj 2012-től kezdve vesz részt a Start közfoglalkoztatási programban – mondta a településvezető. – Az elmúlt három évben átlagosan 160–180 fő foglalkoztatásával 2–3 százalékra csökkent a településen a munkanélküliség, emellett jelentős értékeket hoztunk létre és a közösségi vagyont is gyarapítottuk. Befejeződött az iskolaudvar és a kegyeleti hely rekonstrukciója, valamint kiépítettük a rendőrségi parkolót. Létrehoztuk az agroudvart, ahol őshonos állatfajták tekinthetők meg, turisztikai attrakciót is kínálva ezzel. Sikeres a mezőgazdasági programunk a növény­termesztés és a termékfeldolgozás területén egyaránt. Jelentős mennyiségben termeltünk és termesztettünk különböző gabona-, és zöldségféléket, valamint gyümölcsöt és egynyári virágokat. Sor került további szőlő és gyümölcsös telepítésére is. Rövidesen bejegyeztetjük a Halmaji Hangya Szociális Szövetkezetet, amely elsősorban a szolgáltatások területén teljesedhet ki.

Megtudtuk: idén 180–190 fő foglalkoztatását kell vállalnia és biztosítania önkormányzatnak. A mezőgazdasági programban gyarapítani kívánják az állatállományt, a helyi sajátosságokra épülő programukban négy helyen közösségi parkot fognak létrehozni, felújítják a szolgálati lakáskomplexum tetőszerkezetét, de új mintaprogram beindításával biobrikettet is szeretnének gyártani.


Kiegyensúlyozottan

Tóth József polgármestert faggattuk újévi fogadalmáról is. „Természetesen minden évben van, és most is csak olyat tettem, amit teljesíteni tudok. Az idén a hatodik ikszbe lépek és azt szeretném, hogy a munkámat és a magánéletemet összehangolva kiegyensúlyozottabban tudjak élni.”


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában