Projekt nap a miskolci Zrínyiben

Miskolc – A Zrínyi Ilona Gimnázium tanulói a hagyományostól eltérő módon ünnepelték iskolájuk fennállásának 160. évfordulóját, a Zrínyi Ilona név felvételének 50. évfordulóját.

Minden tanulócsoport az iskola történetével kapcsolatos projektet készített és mutatott be rendkívül változatos formában. A tanulók eljátszották a régi idők iskoláját, bemutatták hogyan öltözködtek a múlt században a középiskolás diákok, milyen szokásaik voltak, hogyan zajlottak le a fizikai-kémiai kísérletek, hogyan ünnepelték meg a nemzeti és az iskolai évfordulókat, milyen volt a régi testnevelés, francia óra.

A rajz tagozatos diákok Madarász Viktor: Zrínyi Ilona bírái előtt című festménye alapján tanulmányokat készítettek. A 10-es történelem tagozatos diákok társasjáték formájában dolgozták fel a 160 év történetét. Nagy érdeklődés kísérte a 12/A osztályos Papp Máté előadását, aki összehasonlította a régi házirendeket és büntetéseket a mai szabályokkal. A körmös, a szégyenpad, a kukoricán térdelés és sarokban állás bemutatása nagy derültséget váltott ki a mai diákokban.

Kovácsné Szegedi Ildikó igazgatónő a Projekt napot záró értékelésében hangsúlyozta, hogy ez a tevékenység-forma, amely a modern pedagógiai gyakorlatban még kevés iskolában működik, rendkívül hatékonynak bizonyult, sokoldalúan fejlesztette a tanulók különböző kompetenciáit, és hozzájárult a Zrínyi Ilona Gimnázium közösségi szellemének erősítéséhez.

A Projekt napon részt vettek a Miskolci Egyetem ötödéves hallgatói, akik minden résztvevő tanulónak és pedagógusnak – kiemelten a programot kezdeményező Kunos Nóra tanárnőnek – gratuláltak a kiváló projekt-eredményekhez, és örömmel hallották, hogy az iskola a következő tanévben is hasonló program szervezését tervezi.