Programozás? Örömmel…

Programozás? Örömmel…
Miskolc – Tanfolyam indul, hogy a gyerekek elsajátíthassák a szakma alapjait. Kell az utánpótlás.

Programozó robotokkal találkozhattak a gyerekek szerdán a Bay Zoltán Kutatási Központban. Programozó szakkört egyébként szervez is általános iskolások részére az Észak-magyarországi Informatikai Klaszter (2.–4. és 5.–8. osztályosoknak), a szakkör neve: Navigátor LEGO® Robot Program. A későbbiekben az óvodás korcsoport számára is terveznek hasonlót.

A Navigátor LEGO® Robot Program programozó suli célja az informatikusutánpótlás-nevelés, hiszen a régióban rengeteg nyitott pozíció van, ahol mérnökinformatikusokat vagy programtervező informatikusokat keresnek, mégis számtalan projekt a fővárosban valósul meg az előbb említett szakemberek hiánya miatt.

Elkötelezett támogatók

Az őszi szünetben egyelőre bemutató jelleggel, majd azt követően heti rendszerességgel szervezték meg az említett programozó sulit, melyben a diákok LEGO® MINDSTORMS® EV3 eszközök segítségével játékos formában sajátíthatják el a grafikus programozási nyelvek és a vezérléstechnika alapjait. A cél az, hogy a diákok passzív felhasználóból aktív alkotókká váljanak.

Az Észak-magyarországi Informatikai Klaszter tagvállalatai elkötelezett támogatói az informatikus­utánpótlás-nevelésnek. Támogatásukkal a költségtérítéses programozó iskola havi díja 10 ezer forint, mely 8-szor 45 perc tan­órát jelent. Heti egy alkalommal mennek majd a diákok a foglalkozásra, ahol 2-szer 45 percben foglalkoznak a robotok programozásával. A tanfolyam helyszíne egyelőre tárgyalás alatt van, de valamelyik belvárosi iskola ad majd otthont a sulinak.

Az első programozó nő volt

Jelentkezéseket korlátozott számban még elfogadnak a szervezők. Ígérik, januártól bővül a robotparkjuk, így több tanfolyamot is indítanak.

A gyerekek akkor tanulják meg a legkönnyebben programozást, ha ez együtt jár a felfedezés örömével, és több kreativitásra van szükségük, mintha csak egy átlagos videojátékkal játszanának, vallják a szervezők.

Szerintük erre a LEGO® MINDSTORMS® EV3 robotok a legalkalmasabbak.

A programozás fejleszti az algoritmikus gondolkodást, a problémamegoldó készséget, kommunikációs képességet, a tervezési stratégiák megtanulását és nem utolsósorban a kooperativitást, hiszen a robotokkal csoportmunkában dolgoznak majd a tanulók.

Kiemelt feladatuknak tarják, hogy a LEGO® robot programozó suliba lányok is jelentkezzenek. Egy, a közelmúltban az Észak-magyarországi Informatikai Klaszter által végzett kutatás során ugyanis az derült ki, hogy napjainkban rendkívül kevés nő dolgozik programozóként, pedig Ada Lovelace, az első programozó is nő volt.

ÉM
hirdetés


hirdet�s