Életstílus

2015.02.10. 10:29

A dugulás gyakori vendég a háztartásokban

<p class="western" align="left">Nem is gondolnánk, hogy milyen gyakran dugulnak el a lefolyók az otthonainkban. Pedig ezeknek a döntő többsége megelőzhető lenne, mindössze néhány egyszerű szabályt kellene betartanunk.

A modern világ egyik legfontosabb újítása a szennyvíz, és az ivóvíz különválasztása, a csatornázás. Persze már a Rómaiak is csatornáztak, de az nem hasonlítható ahhoz a rendszerhez, amely most látja el a modern világot. A világnak még most is vannak olyan területei, ahol a csatornázást még hírből sem ismerik.

Ettől függetlenül azért a csatornázás mellett is érhet minket kellemetlen meglepetés. Ilyen az, amikor azt tapasztaljuk, hogy nehezen, vagy egyáltalán nem folyik már le a víz a lefolyónkon. Eldugulhat a kád, a zuhanyzó, a WC, vagy éppen a mosdókagyló, mosogató. A csöveket aránylag vastagra méretezik, de még így is megesik sokszor, hogy eltömődnek.

A dugulást legtöbbször mi idézzük elő

Sokkal kevesebb dugulás lenne, ha betartanánk néhány egyszerű alapszabályt. Az egyik ilyen, a szűrők használata. Számos háztartásban még most sem találjuk meg ezeket a szűrőket, amelyek pedig a szennyeződés nagyját felfognák. Sokszor a nagyobb ételmaradékok, haj, smink és hasonló szennyeződések dugítják el úgy a csöveket, hogy a víz már nem tud távozni a lakásunkból rajtuk keresztül.

A megoldás is a mi kezünkben van

Minden hónapban egyszer érdemes a lefolyókat kitisztítani. Mielőtt valaki méregdrága szerekre, netán szakember igénybevételére gondolna, leszögezzük, hogy néhány száz forintról beszélünk.

Ahhoz, hogy az összes lefolyót kitisztítsuk, nagyjából 5-6 csomag szódabikarbónára és két liter ecetre van szükségünk. Ismerve a két termék árát, biztosan nem verjük magunkat magas költségekbe.

Ráadásul ez a költség eltörpül amellett, amennyibe a duguláselhárítás kerülne a dugulaselharitas.ma szakemberei szerint. Persze van az a helyzet, amikor szerelőt kell hívnunk, de akkor jó eséllyel előtte hónapokon, akár éveken keresztül nem figyeltünk oda a lefolyók állapotára.

Dugulás esetén is van olcsó megoldás

Megtörténhet, hogy az összes óvintézkedés ellenére is eldugul valamelyik lefolyó. Ilyenkor érdemes első körben a házi praktikák felé fordulni. A boltok polcain is megtaláljuk a megfelelő alternatívákat, csak éppen sokkal komolyabb pénzösszegekért. Ráadásul azok a szerek sokszor agresszívan megtámadják magát a lefolyót is.

Ezért mi mindenképpen első körben a szódabikarbónát, az ecetet, a bóraxot, a trisót ajánljuk. Ha egyik sincs otthon, akkor 1 liter kóla, vagy a közönséges háztartási só is megteszi. Az összes esetében öntsük a lefolyóba a szert, majd (kivéve a trisót és a kólát, amelyeket hagyjunk egy éjszakán át hatni) 15-20 perc múlva öblítsük le forró, majd hideg folyóvízzel.

Olyan is megtörténhet, hogy ezek a módszerek nem vezetnek eredményre. Akkor már biztosak lehetünk abban, hogy nagyon masszív dugulással állunk szemben. Ilyenkor a bolti erősebb szerek, és a szakember igénybevétele is szóba jöhet.

Amennyiben a WC dugul el, szinte az összes esetben megoldást jelenthet a pumpa, de természetesen a fent vázolt módszerekkel növelhetjük a hatásfokot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!