Friss hírek

2009.10.13. 15:17

Egyiptom szeretné, ha többet importálnánk tõle - Sólyom László tárgyalása Hoszni Mubarakkal

<p>A magyar-egyiptomi gazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében folytatott kedden Budapesten tárgyalást Sólyom László köztársasági elnök, és Hoszni Mubarak egyiptomi államfõ. Magyarország és az arab állam 81 éve áll diplomáciai viszonyban egymással, de egyiptomi elnök csak most látogatott elõször Magyarországra.</p>

A gazdasági kapcsolatokat a magyar export jelentõs túlsúlya jellemzi. Kairó azt szeretné elérni, hogy mi is importáljunk többet. Ezért a magyar és az egyiptomi elnök szerdán együtt nyit meg Budapesten egy magyar-egyiptomi üzletemberfórumot.

Mivel Magyarország jövõ év közepéig a visegrádi négyes ország csoport soros elnöke, 2011-ben pedig az EU soros elnöke lesz, ezért Egyiptom úgy tekint ránk, mint a V-4, illetve az EU kapujára.

Magyarország vagy az EU számára Egyiptomnak is lehet jelentõsége, mint a Nabucco gázvezetékbe kerülõ gáz egyik szóba jövõ szállítójának vagy cseppfolyósított gáz elõállítójának.

Egyiptom - mint ezt a tárgyalások után a sajtónak nyilatkozva Mubarak kiemelte - nagyra értékeli, hogy Magyarország támogatja a független palesztin államot, az Izrael és a palesztin állam közötti béke megteremtését, és a térség minden érdekelt szereplõjével jó kapcsolatokat tart fenn.

Az újságíróknak nyilatkozva Sólyom László igen jóknak, Mubarak pedig kitûnõknek minõsítette a magyar-egyiptomi kapcsolatokat.

Sólyom 3 éve járt Kairóban, most Mubarak elnök mielõbbi újabb látogatásra hívta meg a magyar államfõt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!