Probléma nélkül apad a Balaton

Lassan, de problémák nélkül folyik a Balaton vize a Sió csatornán. A felújítás alatt lévő zsilipen kockázatos a csapolás, de annál nagyobb veszélyt jelent a tó magas szintje. 118 centit mutat most a mérce, 8-cal többet az optimálisnál. Legalább két hétig tervezik engedni a vizet a Balatonból.

A vízügyi szakemberek július 21. óta péntek délután nyitották meg először a siófoki zsilipet, amelyet épp felújítanak, de nem lehetett tovább várni, mert a déli parton már rendszeresen kicsap a medréből a tó. Balatonmária körzetében néhány partközeli nyaraló udvarát el is öntötte a víz.

A vízeresztés kockázatát azért vállalták a szakemberek, hogy megelőzzék a nagyobb bajt: azt, hogy a Balaton még jobban elárassza a déli partot. A félig felújított zsilip kinyitásának az a veszélye, hogy olyan részekről is szivárogni kezd a víz, ahonnan nem szeretnék. Ha mégis így történik, a szakemberek azonnal leállítják a Balaton apasztását, és csak a zsilip teljes felújítása után kezdik újra.

Tóth Andrea, a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a vizet a szokásosnál jóval lassabban, másodpercenként tíz köbméteres sebességgel eresztik le, ami azt jelenti, hogy éppen csak csordogál. 20-áig mindenképpen szeretnék nyitva tartani a zsilipet és utána döntenének arról, hogy folytatják-e a mesterséges apasztást.Sporthírek