Próbaútra indultak a villamosok Miskolcon

Próbaútra indultak a villamosok Miskolcon
Miskolc – Pénteken indultak el az első villamosok (délután 3-kor), de csak “próbaként”: ha minden rendben, hétfőtől áll vissza a villamosközlekedés.

Aki pénteken délután villamost lát a belvárosban, azzal nemcsak az érzékei játszanak: délután elkezdődött a pályabejárás, kigördült az első jármű az MVK Zrt. telephelyéről. Az elsőt újabbak követik majd az elkövetkező napokban a próbabejárás céljából, hogy aztán november elsején – fél év után – újrainduljon a villamosközlekedés a Tiszai pályaudvar és az Újgyőri főtér közötti szakaszon. (Amennyiben a próbajáratok során mindent rendben találnak az ellenörző szakemberek műszaki és biztonsági szempontból.)

Teljes elbontás

A november elsejei debütálást megelőzően azonban még több munkálatba „futhatnak bele” a miskolciak. Még pénteken hozzákezdtek a Tököly ideiglenes végállomás elbontásához, olyannyira, amennyire az áthaladáshoz szükséges lesz, a teljes elbontás október 31-én éjszaka történik meg. Október 31-én alakítják ki az utolsó megállóhelyi peronokat is, ezen a napon szerelvényezik fel a megállóhelyeket és helyezik ki a tájékoztató táblákat is.

Május elején szűnt meg a villamosközlekedés az említett szakaszon, ekkortól jártak a villamospótlók. Nem volt könnyű megszokni őket, hiszen a munkálatok miatt a megállóhelyek – főként a belvárosban – távol kerültek a sínektől, mindemellett az autósoktól is fokozott figyelmet (és sokszor türelmet) kívántak a forgalmirend változások. A villamospótlók az Ifjúsági házig jártak, ott lehetett átszállni a villamosokra, amelyek a Diósgyőri végállomásig közlekedtek.

Ezentúl fordítva

Most fordul a kocka, hétfőtől a Tiszaitól jár majd a villamos az Ifjúsági házon túl egészen az Újgyőri főtérig, és onnan áll le a villamosközlekedés. Jó tudni, hogy fölösleges az 1-es villamosra várnunk, hiszen egy jó ideig nem közlekedik majd, csakis a 2-esek. Azok pedig megszokott útvonalukon, a Vasgyárig. Aki Diósgyőrbe készül, az az Újgyőri főtéren (pontosabban a Vasas művelődési ház előtt) szállhat át a villamospótlókra. A munkálatok így Diósgyőrbe tevődnek át, hogy pontosan meddig tartanak, még nem tudni: amíg az időjárás engedi, dolgozni fognak a munkások.

Hiába újult meg azonban a villamospálya, egy jó ideig még a régi villamosok (a bécsiek és a régi Tátrák) közlekednek rajta. A villamosbeszerzésre kiírt közbeszerzési eljárás ugyanis még nem ért véget (már harmadszor írta ki a város), így még nem tudni, hogy mely járműgyártó cégtől vásárolja meg a villamosokat Miskolc, és mikor.

ÉM-HM


Jó tudni…

– A Selyemréti megálló mintamegálló: a kialakított peron a Vakok- és Gyengénlátók B.-A.-Z. Megyei Egyesületével folytatott egyeztetéseknek, valamint az esélyegyenlőség biztosításának megfelelően épült. Amennyiben ez a kialakított megoldás a gyakorlatban is beválik – és a Nemzeti Közlekedési Hatóság hozzájárul –, a többi megállót is hasonlóképpen alakítják majd ki.

– A megállóhelyek még nem végleges arculatuak. A végleges építészeti kialakítás és az esőbeállók folyamatosan épülnek a következő hónapokban. Kérik az utasokat, hogy a védőkorlátoknak – mivel ideiglenesek – ne támaszkodjanak.

– A projektigazgatóság tájékoztatása szerint a régi villamosok nem rongálják az új pályát, minthogy a Tatrák és az ex-bécsi (SGP) villamosok is úgynevezett forgóvázas járművek. Ilyen probléma csak a (régebbi típusú) merevtengelyes villamosok esetében merülhetne fel.

 

 

 

 

 

 

 


Ha minden rendben, hétfőn indul a villamos

boon | 2010.10.29 15:09
Miskolc – A vasárnapi próbajárat lesz a döntő a villamosközlekedés ütemezésében.

Reggelizőasztal a miskolci villamoson?

boon | 2010.10.29 10:45
Miskolc – Asztal a menetrendszerű járatokon, persze ezután sem lesz, ám hálózatkorszerűsítés ide vagy oda; a címbeli bútor azon a forgalomból kivont szerelvényen található, amely az elmúlt fél évben a Thököly utcánál egyfajta irányító “harcálláspontként” szolgált.

Zöld Nyíl – utolsó simítások a belvárosban

boon | 2010.10.27 14:43
Miskolc – November elsejétől újra járnak a villamosok a Tiszai pályaudvartól az Újgyőri főtérig (pontosabban a Vasgyárig). Körbenéztünk Miskolc belvárosában!

1-es villamosra senki ne várjon!

eszak | 2010.10.27 12:56
Miskolc – A lakók szerint még nagyobb dugók lesznek reggelente az Újgyőri főtéren.

Robogóval a Zöld Nyíl vonalán (2.)

boon | 2010.10.26 16:20
Miskolc – Robogóval jártuk be a Zöld Nyíl vonalát. Nem véletlenül, hiszen november elsejétől ismét villamosok közlekednek a Tiszai Pályaudvar és a Vasgyár között.

Viszlát, belvárosi villamospótló!

eszak | 2010.10.26 07:38
Miskolc – 1-es villamos nem jár majd, csakis a 2-es, az Újgyőri főtértől Diósgyőrig villamospótlók közlekednek.

Elsejétől újra jár a villamos Miskolc belvárosában

eszak | 2010.10.25 07:58
Miskolc – Novembertől az Újgyőri főtértől a Diósgyőri végállomásig nem közlekednek a villamosok .

Robogóval a Zöld Nyíl vonalán (1.)

boon | 2010.10.22 18:34
Miskolc – Robogóval jártuk be a Zöld Nyíl épülő vonalát.