Próbaúton a villamospótlón

Próbaúton a villamospótlón
Miskolc – Jövő hétfőn kezdődik a villamosprojekt első szakasza, ez június 15-ig tart, majd szeptemberig folytatódik.

A Győri kapui Ifjúsági házhoz közel, a Thököly utcán kialakított ideiglenes buszmegállóba invitálta a sajtó munkatársait szerdán az MVK Zrt. Hamarosan jött egy villamospótló, hogy végigvigyen minket azon a teljes útvonalon, amelyen hétfőtől közlekedik majd a járat. Május 10-én kezdődnek el ugyanis a Zöld nyíl projekt első szakaszának munkálatai, ami bonyolultabb változásokat okoz majd a forgalomban, mint az úgynevezett (ezen a héten zajló) „nulladik” szakasz. (Jelenleg, ezt előkészítendő, a Thököly és az Újgyőri főtér között már villamospótló buszok járnak. Előbbi helyszínen vágánykapcsolatot  – váltót – építenek, tudniillik a Thököly utcánál lesz ideiglenesen a villamosok „végállomása”, itt fordulnak majd vissza Diósgyőr felé.) A villamosprojekt jövő hétfőn kezdődő első szakaszában a Tiszai pályaudvar és a Thököly utca között egyáltalán nem járnak majd villamosok, csakis villamospótlók, melyek megállója nem mindenhol esik a villamosmegállók közelébe.

Három-négy percenként

Ez, félő, nem is annyira egyszerű. A tegnapi sajtókirándulást azért szervezte a közlekedési vállalat, hogy megértsük, milyen útvonalon halad majd a villamospótló és milyen további forgalmi változások várhatók.

Braun Csaba, az MVK Zrt. marketing osztályvezetője volt az idegenvezetőnk, aki elmondta, számításaik szerint az időveszteség 10-15 perc, ennyivel lesz érdemes korábban indulnia annak, aki villamossal szokott közlekedni. Hozzátette, igyekeztek összehangolni a villamost és a pótlókat, 3-4 percenként, csúcsidőben 2-3 percenként járnak majd. Még valami: az MVK Zrt. tájékoztató füzeteit is érdemes végigtanulmányozni, ezek megtalálhatók irodáikban.

A villamosprojekt első szakasza

1. A miskolci villamospálya teljes rekonstrukciójának első szakasza május 10-től szeptemberig tart. Június 15-éig járnak a most ismertetett terelő útvonalon a villamospótlók, utána kismértékben változik a helyzet.

2. A legfontosabb: nem közlekednek villamosok a Tiszai pályaudvar és a Thököly utca között.

3. A villamosok a Thököly utca és Diósgyőr (1-es villamos), valamint a Thököly utca és Vasgyár között (2-es villamos) közlekednek.

4. A villamospótló buszok a Tiszai pályaudvarról a 31-es busz végállomásáról indulnak, a Bajcsy-Zsilinszky utcán haladnak az Adyhídig, ott a cukrászdánál jobbra fordulnak. A Búza téren balra a Horváth Lajosra, ott tovább a Kishunyadon, a Malomszögig. Itt tér vissza a pótlóbusz a villamosvonalra, azaz a főutcára, s halad a Győri kapuig
– A Győri kapunál fordul vissza, és nagyjából az említett útvonalon éri el a Tiszai pályaudvart. Egy nagy különbség az oda- és a visszaút között: a Búza tér után visszafelé a Zsolcai kapu következik, megállóval a megyei rendőrség előtt, majd a felüljáró és a Baross utca. (Útvonalát a térképen tanulmányozhatja.)

5. A Bajcsy-Zsilinszky utca egyirányú lesz az építkezés időszakában.

6. A villamosprojekt ezen szakaszában a munka a régi pálya felbontásával kezdődik, a régi síneket felszedik és lerakják az újakat.

7. A Zöld Nyíl projekt 38 milliárd forint összértékű. Ennek során a teljes (a Tiszai pályaudvar – Diósgyőr végállomások közötti) jelenleg használt 9,6 kilométer hosszúságú pálya komplett rekonstrukciója megtörténik, valamint meg is hosszabbítják Felső-Majláth felé. Az idén a – most ismertetett – első szakasz munkálataival végeznek.

Forgalmi változások – autósoknak

1. A Baross Gáboron a Tüzér utcánál a kereszteződésig mintegy 100 méteren útlezárás miatt bár kétirányú marad a forgalom, de jóval szűkebb sávon. (A fél pályát lezárják.)

2. A Baross Gáborról a Bajcsy-Zsilinszky útra kanyarodva csak a jobb oldali sáv lesz járható; szemben, a másik sáv nem, azt elfoglalja az építkezés. Emiatt a Bajcsy a munkálatok idején egyirányú. Az Adyhídtól nem juthatunk el rajta a Tiszai pályaudvar irányába. Az ezen a szakaszon lakók számára átkelési pontokat alakítanak ki. A szakaszt a Zsolcai kapun keresztül érdemes kerülni, vagy a másik oldalon, a Vörösmarty utca felől. A vízügyi igazgatóságnál) engedélyezik az egyébként tiltott balra kanyarodást.

3. A Bajcsy-Zsilinszky utcán (a Szinvaparknál is, és végig a boltok előtt) a parkolási lehetőség megszűnik. De ezen a részen (a Katalin-köz, Sajtóház irnyába) az út másik oldalán is tiltott lesz a parkolás.

4. A Horváth Lajos utcára a Búza térről, nagy ívben balra (az ábécé és benzinkút között) nem lehet bekanyarodni. A Horváth Lajos utca egyirányúsítva lesz. A pótlóbuszok viszont mindkét irányban közlekedni fognak rajta.

Rásegítő járattal

A villamospótló buszok tulajdonképpen két járatként közlekednek. A „sima” pótlót (Thököly – Tiszai) egy olyan rásegítő járat is kiegészíti, amely a Thököly és a Búza tér között jár. Ennek jele BVP lesz. Az 1VP jelű pótlójárattal szemben ez nem egész nap, csak a csúcsidőben üzemel, hajnali 4.45-től reggel 7.55-ig, majd déli 12.31-től 16.25-ig.

Változások lesznek az autóbuszközlekedésben is a Bajcsy-Zsilinszky utca lezárása miatt, ezek az 1A-s, 21-es, 21A-s, 31-es buszokat érintik: a lezárt irányban a Zsolcai kapu (felüljáró) felé kerülnek.

További kérdések és válaszok

– Nincs bérletem, jeggyel utazom. Minden járműre kell jegyet váltanom?
– A villamos teljes útvonalára érvényes a menetjegy. Ha villamosról pótlóbuszra szállunk át, vagy fordítva, akkor a második járművön a jegy másik oldalát lyukasszuk ki. Ha pedig a városon végigutazva újból át kell szállnunk (még ezen a héten), akkor utóbb már elég a vezetőnek vagy az ellenőrnek a két oldalon kilyukasztott jegyet felmutatni.

– Villamospótlóként nem csak kék, hanem sárga busz is érkezhet. Hogyan tudok majd rajta jegyet lyukasztani?
– Az MVK Zrt.-nek nincs elég saját busza a rendkívüli helyzethez, ezért kell Volán-buszokat is beállítania. (A nyári menetrend beálltával más lesz a helyzet, hiszen akkor kevesebb járat van forgalomban, így „jut” elég villamospótlóra is.) A sárga buszokra is szerelnek lyukasztó készülékeket, és ellátják őket mindazon jelzésekkel, logóval, táblával, amitől egyértelműen felismerhetőek lesznek miskolci villamospótlóként.

A villamospótló útvonala

Megállók a Győri kapu – Tiszai vonalon:
Thököly utca, Szent Anna (ahol a villamos), Malomszög utca, utána majd balra és jobbra a Kishunyad utcára, Szemere kert (11-es busz megállója, ez a Városház téri villamosmegállót váltja ki), Hősök tere (11-es, átszállási lehetőség az észak-dél irányba tartó buszokra), tovább a Horváth Lajos utcán és a Búza téren át, következő megálló a Zsolcai kapuban (1, 1A, 32-es buszoké, a Szinvapark/Centrum villamosmegálló helyett), végig a Zsolcai kapun jön a megyei rendőrfőkaptányság előtti kialakított ideiglenes megálló, majd a Baross utcára érve az Üteg utca, és végül a Tiszai pályaudvar.

Ellenkező irányban a következők a megállók: Tiszai, Selyemrét, Soltész Nagy Kálmán utcai kereszteződés (Bláthy középiskola előtt), Búza tér (1-es buszé), a teret a Horváth Lajos utcán hagyja el a járat, a Földes gimnázium előtti sarkon (Hősök tere) megáll, majd az iskola tömbje mögé kanyarodik, a Madarász Viktorra, megálló a leánykollégium előtt (Szemere-kert), továbbá a Kishunyadon, és a Malomszög utca, Szent Anna templom, Thököly megállók már azonosak a villamoséval a főutcán (Tizeshonvéd).