Próbasütés ma este?

Akt.:
Próbasütés ma este?
Egy hét, két hét, itt az ünnep. Akárhogyan is próbáljuk tudatosan kerülni a túl korai készülődés csapdáit, fejben azért mindenkinek megvan nagyjából a koreográfia az ünnepekre.

Így vagyunk ezzel az ajándékötletek mellett a süteményekkel is. Most két olyan hagyományos receptet szeretnék bemutatni, ami egyszerre idézi fel mindannyiunk gyerekkorát, mindemellett napjainkban is pompásan beilleszthető az ünnepi asztal ékeként. És hogy biztos legyen a siker a receptekhez az EKO tradicionális NAGYMAMA LEKVÁRJAit hívtuk segítségül, amik sem tartósítószert, sem mesterséges színező vagy adalékanyagot nem tartalmaznak. Kíméletes hőkezeléssel tartósítják, így a bennük található gyümölcs megőrzi a természetes aromáját.

A Nagymama termékcsalád több mint tízféle lekvárjához csak kiváló minőségű gyümölcsöket, valamint természetes hozzávalókat használnak, nem véletlenül kaptak tavaly Magyar Termék Nagydíjat.

Szilvalekváros hókifli

Hozzávalók (kb. 60 db-hoz)
50 dkg liszt
10 dkg zsír
15 dkg vaj
2 ek porcukor
1 csipet só
1,5 dl tejföl
1 ek 10%-os ecet

A töltelékhez:
2 dl EKO NAGYMAMA LEKVÁRJA “szilva”

A forgatáshoz:
ízlés szerint porcukor

Elkészítés

A lisztet elkeverjük a porcukorral és a sóval, majd elmorzsoljuk a zsiradékkal. A tejfölt összekeverjük az ecettel, majd a tésztához adjuk. Összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük 12 órára.

Másnap átgyúrjuk, kettéosztjuk és kb. 3 mm vékonyságúra kinyújtjuk az első gombócot.

Körülbelül 7,5 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki a tésztából, aminek a közepébe teszünk fél teáskanálnyi lekvárt. Ráhajtjuk az egyik szélét a másikra, majd lenyomkodjuk. A szélét aláhajtjuk és a két végét picit megtekerjük, majd kifli formára igazítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe 170 C fokos légkeveréses sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Még forrón porcukorba forgatjuk.

Rizskoch, rizsfelfújt, van akiknek rizskó

Hozzávalók:
30 dkg rizs
15 dkg kristálycukor
5 tojás
5 dkg vaj
2 evőkanálnyi liszt
1,2 l zsíros tej
1 citrom
1 rúd vanília
1 nagy marék mazsola

Elkészítés:

Első lépésként gyakorlatilag egy tejberizst kell elkészíteni, a rizst, öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és főzzük puhára.

Ha már a víz elfőtt és a rizs nagyjából megpuhult, kezdjük el felönteni a tejjel, apránként, mindig csak annyit adjunk hozzá, amennyit még felvesz, ha már teljesen megpuhult, nem kell hozzá több tej. Vegyük le a tűzről, majd kaparjuk bele a vaníliát, reszeljük bele a citrom héját, szórjuk bele a cukrot és mazsolát, keverjük el jó alaposan, fedjük le, és hagyjuk pihenni nagyjából egy óráig. Ha ez letelt, a sütőt melegítsük elő 200 fokra. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájákat simára keverjük a vajjal, és elkeverjük el a már kihűlt rizzsel, a fehérjéket egy csipet só társaságában kemény habbá verjük, majd ez is mehet a rizshez, gyors, de óvatos mozdulatokkal. Végül jöhet a liszt is, keverjük el a többiekkel.

Tepsit kivajazzuk, kilisztezzük, majd elegyengetjük benne a rizses masszát. Mehet a sütőbe, nagyjából 40 perc alatt meg is sül. Bármilyen lekvárral remek csemege, de ha igazán különlegessé szeretnénk tenni, akkor javaslom az EKO NAGYMAMA LEKVÁRJAI közül a KÖKÉNY lekvárt , ami kitűnő keretet ad ennek a nemes édességnek.

EKO Konzervipari Kft.
4400 Nyíregyháza, Vasgyár út 9-13.
Tel.: (42) 523-728
www.ekokft.hu
www.ekowebaruhaz.hu

– PR cikk –

Címkék: ,