Próbáljunk ki többféle gyümölcsöt is!

Borsod-Abaúj-Zemplén – A jól bejáratott gyümölcsfajták mellett érdemes mást is ter­meszteni.

Néhány, kisebb fontosságú, de feltétlenül házikertekbe való gyümölcsfajról ejtünk szót ezen a héten: a naspolyáról és a berkenyéről.

A naspolya

A naspolya gyümölcsöt már a kereskedelemben is alig lehet kapni, pedig szép bokra bőven ontja a termést. A téli gyümölcstálak díszítésére, választékának bővítésére szolgál. Fanyar termését tulajdonképpen éretlenül szedjük le az első fagyok bekövetkezte előtt, és tároljuk mindaddig, amíg a kocsány felől a gyümölcshús puhulni kezd. Éretten, kellemesen fanyar, jellegzetes ízű gyümölcs. A naspolya (Mesphilus germanica) nem válogat a talajban és az éghajlatban. Fehér virágait későn, a májusi fagyok után hozza, ezért a tavaszi fagyoktól nem szenved.

A naspolyabokrot nem szabad metszeni, mert virágai a vesszők végén helyezkednek el, ezért minden vessző lemetszése egyben a termést is csökkenti. Félvad növény, a kártevők és a betegségek nemigen bántják, alig szorul permetezésre.

A berkenye fának számos faja él erdeinkben, de ezek közül csak egy, a fojtós vagy kerti berkenye (Sorbus domestica) minősül gyümölcsnek. Gömbös, körte alakú, diónyi, sárga színű, pontozott termései megérve éppúgy szottyosodnak, mint az egyes körte-fajták és a naspolya. A berkenye a pihenőkertbe való, mert 12-15 méter magas, szabályos, szép alakú fává fejlődik, s fehér virágai májusban sátorozó fürtökben díszítik a kertet.

Balintgazda.hu