Pro Lecsó: plusz kerül a családi asztalra

Miskolc, Szirmabesenyő  – Szeretnének a piacon is megjelenni saját termékeikkel.

Konyhakerti és fűszernövényeket termelhetnek szabadidejükben közfoglalkoztatottak a szirmabesenyői önkormányzati területeken. Munkájukat májusban kezdték önkéntes alapon, szabadidejükben. A megtermelt zöldséget és gyümölcsöt azonban hazavihetik, kiegészítve ezzel azt, ami a család asztalára kerül. De nemcsak pluszhoz juthatnak, hanem egészséges konyhakerti növényekhez is, hiszen ökogazdálkodás keretében termelhetnek. Mindezt Huszti Gábor, Szirmabesenyő polgármestere mondta el lapunknak. Szerdán ugyanis a település adott otthont a fenntartható ökológiai alapú vidékfejlesztés elméleti alapjairól, gyakorlati lehetőségeiről szóló konferenciának, de a Pro Lecsó program is bemutatkozott.

A Pro Lecsó fenntartható organikus mezőgazdálkodási, foglalkoztatási és környezetvédelmi programot a Pillangó Fejlesztések dolgozta ki, felismerve azt az igényt és lehetőséget, hogy vegyszermentes helyi gazdálkodás és további környezetvédelmi oktatás biztosításával kezelhetők olyan megoldásra váró helyi problémák, mint az egészséges élelmiszerellátás, a munkanélküliség, a település önellátása és lakói környezettudatosságának emelése – ismertették a szerdai konferencián, ahová a Pro Lecsó-tagokon kívül más települések vezetőit is meghívták. Huszti Gábor beszélt arról a nem titkolt célról is, hogy szeretnék, ha minél többen csatlakoznának a programhoz, hogy elérhessék azt a méretet, hogy a piacon is megjelenhessenek a Pro Lecsó-­termékekkel.

ÉM