Pró és kontra Érpatak életéből

Érpatak – Egy korábbi cikkünkkel kapcsolatban írt levelet a település lakója. az eredeti cikk teljes szövege [.pdf – 50KB]

A közelmúltban Érpatakról írás jelent meg a Kelet-MagyarországbanTagiskolábangondolkodnak címmel.


Közmeghallgatás
Érpatakon
Közmeghallgatást rendez
az érpataki önkormányzat március 9-én 16
órától a Móricz Zsigmond Általános
Iskolában. A közmeghallgatás célja, hogy a választópolgárok
elmondhassák a képviselõ-testületnek a közérdekû
javaslataikat, észrevételeiket.
A rendezvényen a település lakói tájékoztatást
hallhatnak az általános iskola helyzetérõl egy
közoktatási szakértõ elemzésében.
Orosz Mihály Zoltán polgármester beszámol
a 2006. év munkájáról, valamint ismerteti az
idei terveket. Az önkormányzat Érpatak hosszútávú
fejlesztési tervéhez várja majd a lakossági
ötleteket is. A közmeghallgatás résztvevõi
tájékoztatót hallhatnak a tanyagondnoki és a
mezõõri szolgálat bevezetésérõl,
a hulladékszállítás rendjérõl.
Szó lesz továbbá az étkeztetés rendjérõl
és a konyha mûködtetésérõl, valamint
a legelõk bérbeadásáról, az önkormányzati
erdõ fenntartásáról.
A közmeghallgatás elõtt 14 órától
a tantestület és a képviselõ-testület közös
testületi ülés keretében megtárgyalja at
általános iskola jelenlegi helyzetét, jövõbeni
lehetõségeit a közoktatási szakértõ
jelenlétében.

Ezzel kapcsolatban írt levelet szerkesztőségünknek a település egyik lakója, Szöllősiné Fitos Éva. Helyhiány miatt nem tudjuk a teljes levelet közölni, csupán csak részleteket.
„Eszembe jutott József Attila azon sora, hogy „az igazat mond, ne csak a valódit”. Az igazság ugyanis az, hogy az elmúlt másfél éves időszakban Orosz Mihály Zoltán polgármestersége alatt sem munkaterv, sem pénzügyi tervezés nem volt, amely ésszerűtlen pénzszóráshoz vezetett. Így élt fel az önkormányzat jelentősebb beruházások nélkül 22 millió forintot. Így fogyott el a kisebbségi önkormányzat által piac létesítésére nyert pályázati másfélmillója, a piac tényleges megvalósítása nélkül. Így került sor az előbbi jegyző „közös megegyezéssel” való távoztatása után az adó vonzatával együtt 8 millió végkielégítés kifizetésére, törvénytelenül, a falu pénzéből, a testület tudta nélkül.

2006 karácsonya előtt először fordult elő, hogy az önkormányzat minden segélykérelmet elutasított. Azt sem tudni, hogy az önkormányzat miért nem szerez érvényt a törvényben lévő súlyadó behajtásának, amelyből közel 13 millió forint kintlevősége van. Sajnos, az önkormányzati képviselők között is akad, aki 3 millióval tartozik. Nos, ilyen háttérrel egyszerűbb „tagintézményben” gondolkodni, mert felelőtlen gazdálkodás folyt. A tagintézmény az első lépés az iskola későbbi felszámolásához. Ahol nem lesz iskola, óvoda, ott nem maradnak az ifjú házasok sem, elértéktelenednek az ingatlanok.

Lépnünk kell a falu érdekében. Meg kell győzni a szülőket, hogy Érpatakon járassák gyermeküket iskolába, s ne Újfehértón. Anyagi források kellenek az iskola eltartására: alapítvány létrehozása, súlyadó beszedése, szigorú gazdálkodás. Nincs megoldva a szemétszállítás, több hete csak gyűlnek a zsákok a kamrákban, szaparodnak a patkányok. A polgármester az intézkedései után szavaztatja meg döntéseit a képviselő-testülettel. Már az is furcsa, hogy római katolikus főpap kap szobrot egy görög katolikus településen, azonban mindezen túl a Mindszenthy-szobor ma is törvénytelenül áll, mert helyéről, személyéről nem hozott határozatot sem az előbbi, sem a mostani testület.”

Természetesen megkérdeztük a település polgármesterét, Orosz Mihályt a levél tartalmával kapcsolatban. A település vezetője a következőket válaszolta:

Rágalmak, igaztalan dolgok szerepelnek a levélben, amelyekre a választ megadni nem könnyű az újság kötött keretei miatt. Visszautasítom az ésszerűtlen pénzszórás vádját. Az önkormányzat az elfogadott költségvetés szerint dolgozik, van fél éves és háromnegyedéves beszámoló, valamint zárszámadás is. Tavaly 20 millió forinttal kevesebb normatív támogatást kaptunk, s mégis 4 millió forint volt a zárópénzkészletünk. Nem éltünk fel semmilyen 22 millió forintot. Kistérségi közmunkaprogram keretében anyagot kaptunk piac létesítéséhez, s nem pénzt. A piac el is készült, vannak kirakodóasztalok, vasból készült nagykapu és kiskapu, drótkerítéssel körbekerítettük. Olyan még nem fordult elő, hogy minden segélykérelmet elutasított volna az önkormányzat. A megalapozatlan kérelmet elutasítjuk, aki azonban rászorul, az kap támogatást.

A súlyadóval kapcsolatban történtek határozott lépések. Egyrészt nagy gyakorlattal rendelkező szakember foglalkozik a témával, másrészt néhány ügyet átadtunk egy bírósági végrehajtónak. A helyettesítú jegyző tájékoztatása alapján olyan személy nincs a községben, aki 3 millió forint súlyadóval tartozik.

Egy hónapig valóban szünetelt a szemétszállítás, de erről időben tájékoztattuk a lakosságot. A környezetvédelmi felügyelőség engedélyére vártunk ugyanis, hogy még egy évig használhassuk a hulladéklerakó-telepünket. Ahogy megkaptuk a jogerős határozatot, megindult a szállítás. Az idén egyébként bevezetjük a szelektív hulladékgyűjtést is.

Az iskola önállósága bonyolult kérdés. Vagy marad az iskola önállósága, s akkor a megvont normatív támogatás miatt eladósodik az önkormányzat, vagy társulunk egy másik iskolához, s akkor megmentjük az önkormányzatot az eladósodástól. A kettő közül kell választanunk, s én úgy gondolom, hogy valamennyiünknek az az érdekünk, hogy az önkormányzat működőképes maradjon. A ma délutáni közmeghallgatáson bővebben is szó lesz erről a témáról.

A korábbi jegyző esetében nem volt végkielégítés, s egyébként minden bérjellegű dolgot a testület határoz meg. A döntéseket nem magam hozom, a testületi üléseken mindig egyeztetjük a kérdéseket. Ha gyorsan kell döntenünk, rendkívüli ülést is tudunk összehívni. Sajnos, van olyan képviselő, aki nincs mindig jelen az üléseken, ezért nem tud dolgokról, s félretájékoztatja a lakosokat.

A Mindszenthy-szoborral kapcsolatban pedig a következőket tudom röviden elmondani: a képviselő-testület döntött arról, hogy állít ’56-os emlékművet, a szobor jelenlegi helyét pedig a Képző- és Iparművészeti Lektorátus szakemberei döntötték el.

– M. Magyar László –