Pro és kontra Rakamazon

Kelet-Magyarország szerkesztőségét a rakamazi iskola igazgatóválasztásával kapcsolatban kereste meg Balogh Albert, a helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, a Roma Polgárjogi Alapítvány megyei irodavezetője.

A Cigány Kisebbségi Önkormányzat azt sérelmezi, hogy az igazgatói választáskor a város önkormányzata nem kérte ki a véleményünket, holott a törvény erről egyértelműen rendelkezik. A jogszabályok szerint ugyanis, azon a településen, ahol a cigány lakosság meghaladja a népesség 10 százalékát, kötelesek kikérni a kisebbségi önkormányzat véleményét. Rakamazon ez nem történt meg, pedig ott a gyerekek mintegy 30 százaléka roma származású – mondta Balogh Albert.

A Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökének panaszával megkerestük Pirint Frigyes polgármestert is, aki a következőket mondta:

Arra vonatkozó demográfiai felmérés soha nem készült Rakamazon, hogy az összlakosság hány százaléka roma. Erre vonatkozó dokumentum nincs, így a Balogh Albert által említett arány is csupán saccolás, sőt a város lakosságát azért elég jól ismerve, azt inkább blöffnek nevezném. Ennek hiányában nem voltunk kötelesek kikérni a cigány kisebbségi önkormányzat véleményét. A törvényes utat betartva, ez ügyben megkérdeztük viszont a Német Kisebbségi Önkormányzatot, merthogy az iskolában német nemzetiségi oktatás folyik. A képviselő-testület döntése értelmében egy évig Cseh Béláné az iskola megbízott igazgatója – mondta Pirint Frigyes polgármester.

– Lefler György –