Privatizálnák az egyetemeket – Magyar Nemzet

Kivonnák a költségvetési szervekre vonatkozó szabályozás alól az állami felsőoktatási intézményeket, előkészítve privatizációjukat – értesült a lap. A Felsőoktatási és Tudományos Tanács elé szerdán terjesztették Magyar Bálint javaslatát. Az államreform bizottság tagjának indoklása szerint a jelenlegi jogszabályi környezet egyebek mellett csökkenti az uniós fejlesztési források lehívásának esélyeit.

Először az államháztartási, majd a felsőoktatási törvényt módosítanák – mondta a lapnak a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Kis Papp László hozzátette: megszűnne az oktatók közalkalmazotti jogviszonya. Szerinte az állam ki akar vonulni a felsőoktatás finanszírozásából, ezért ugyanazt teszi, mint az egészségügyben. Az intézmények maguk dönthetnének arról, hogy magáncéggé válnak-e. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy az egyetemek mely testülete dönthet az ügyben.

A javaslatot február végén már a Felsőoktatási Kerekasztal elé terjesztették, ám azt végül Hiller István oktatási miniszter a tilatkozás hatására visszavonta.