Friss hírek

2009.11.19. 09:14

Aludtak az õrségben, a kormányos vizsgára készült, és zenét hallgatott a karambol elõtt

<p>Súlyos hanyagságokat tárt fel az amerikai haditengerészet vizsgálóbizottsága a Hormuzi-szorosban kora tavasszal történt balesettel kapcsolatban. Ezt csütörtökön közölte a BBC amerikai lapforrásra hivatkozva. A USS Hartford atomtengeralattjáró márciusban ütközött össze a Perzsa-öböl bejáratánál az amerikai haditengerészet egy másik hajójával, a USS New Orleans-szal. A balesetben 15-en sérültek meg könnyebben, a tengerbe százezer liternyi dízelolaj került, de a tengeralattjáró nukleáris hajtómûve nem károsodott.</p>

A Hormuzi-szoros a világ legforgalmasabb vízi útjainak egyike. Az Omán és Irán között elterülõ tengerszakaszon halad át a világszerte kitermelt nyersolaj 40 százaléka.

A csütörtökön nyilvánosságra került vizsgálati jelentés a tengeralattjárót irányító tiszteket teszi felelõssé. A vizsgálat szerint az õ hanyagságuk miatt történhetett meg, hogy tengerészek gyakran aludtak szolgálatban, és a baleset idején a kormányos a vizsgájára készült, miközben zenét hallgatott az mp3-as lejátszóján.

A vizsgálat szerint a szolgálatuk idején rendszeresen alvók közül ketten õrségben voltak a baleset idején, de az nem bizonyítható, hogy akkor is aludtak. A jelentés, amit az információs szabadságról szóló törvény alapján szerzett meg a Navy Times címû lap, nem marasztalja el a másik hajó, a USS New Orleans kapitányát és legénységét. A USS Hartford atom-tengeralattjáró parancsnokát, Ryan Brookhart-ot, már felmentették beosztásából, és több tengerészt megbüntettek - közölte a Navy Times.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!