Áprilisig biztosan marad a tapolcai kórház mûködtetõje

Április 5-ig biztosan mûködteti a tapolcai kórházat a Medisyst Kft. Errõl a cég pénteken levélben értesítette az önkormányzatot. A város bármikor kész átvenni az intézményt és a dolgozókat, a több százmilliós követelésnek azonban nem tud eleget tenni.

A város közleményben tudatta: bíznak benne, hogy addig sikerül megállapodni a tárgyi eszközök és beruházások értékében, valamint a dolgozók továbbfoglalkoztatását illetõen.

A Független Hírügynökség úgy tudja, a mûködtetõ ma levélben értesítette az érdekképviseleten keresztül a dolgozókat, hogy a Medisyst Kft. április 14- ig megszüntetni 250 dolgozó munkaviszonyát.

A város tulajdonában lévõ kórház mûködtetését három évvel ezelõtt a Medisyst Kft. vette át a szerzõdés szerint 30 évre. A kft azonban november óta folyamatosan jelezte az önkormányzatnak, hogy a rossz gazdasági helyzetben képtelen fenntartani az intézményt, és márciusban átadja azt a korábbi mûködtetõnek, a városnak. Három év alatt azonban a cég több fejlesztést hajtott végre az intézményben, melynek árát, több százmillió forintot követeli az önkormányzattól. Ezt azonban az önkormányzat nem tudja kifizetni.

Tapolca város 100 millió forintot különített el a helyi kórház mûködtetésére, létrehoztak egy 100 százalékban önkormányzati tulajdonban lévõ kft.-t is, mely bármelyik pillanatban kész átvenni a városi kórház mûködtetését – mondta a Független Hírügynökségnek Császár László polgármester. Errõl már a kórház 250 dolgozóját is tájékoztatták, akiknek a többsége már alá is írta az átlépési nyilatkozatot.