Áprilisi tréfa a makói gázlopás?

Nem lopják a gázt a nemrég feltárt makói kútból. Az azt működtető olajtársaság és a rendőrség is cáfolta a Vasárnap Reggel hírét, amely szerint egy közeli falu jutott valahogyan ingyen gázhoz.

A lap szerint a 7-es kút közelében fekvő 120 lelkes Újváron január óta gyakorlatilag megszűnt a gázfogyasztás és kompenzációt sem kért senki, ez tűnt fel a helyi szolgáltatónak, de kiderült, hogy a vezetékei épek, ami alapján arra következtettek, hogy a
a lakók az év elején feltárt gázkutat csapolták meg.

Bejelentést azonban senki sem tett a rendőrségre gázlopás gyanúja miatt az elmúlt időszakban, főleg ekkora mennyiségre, ráadásul Újvár nevű falu nincs Makó közelében, ilyen nevű település a szomszédos Romániában, Temes megyében van.

A Makóhoz közeli, 7-es kutat működtető Falcon Oil and Gas Co. magyarországi cégének, a TXM Olaj- és Gázkutató Kft. ügyvezető igazgatója is meglepődött a lap információin, képtelenségnek nevezte a híreket.
Szabó György elmondta, hogy a 7-es kút egyelőre nincs kiképezve kitermelésre csak mintavételre, így ebben a kútfejben, de a feltárt mező összes többi sincs egyelőre gáz, vagyis nincs mit megcsapolni, nincs mire rácsatlakozni.

A cég pontos nyilvántartást köteles vezetni minden felszínre hozott gázmennyiségről és azt folyamatosan jelentik, így például a mintavételre felszínre hozott és elfáklyázott gáz után is bányajáradékot fizetnek – tette hozzá.

Az is csak nyárra fog kiderülni, hogy a makói medencében nagy mélységben talált gázból mennyit tudnak hagyományos technológiával kitermelni. Átlagosan 4-6 kilométer mélyről kell a gázt a felszínre hozni. A 7-es kút a legmélyebb, innen 6085 méterről kell majd termelni, amelyre újfajta technológiát kell alkalmazni, már ez kizárja, hogy laikusok bármikor megcsapolhatnának egy ilyen kutat.

A kút beindulása után a kitermelésekor nyert gázt nagynyomáson a MOL szállítóvezetékébe táplálják, a gáz csak többlépcsős finomítás és nyomáscsökkentés után lesz alkalmas lakossági ellátásra – magyarázta a cégvezető.Sporthírek