Áprilisban lehet új vizitdíj-szabályozás – Népszava

Az eredeti tervekhez képest egy hónappal később, április közepén dönthet a szaktárca a vizitdíj szabályozásának pontosításáról – tudta meg a lap. Az Egészségügyi Minisztérium várhatóan csak kisebb változtatásokat hajt végre, a mentesülők köre nem nagyon módosulhat.

A vizitdíj bevezetését felügyelő miniszteri biztos, Ari Lajos szerint várhatóan foglalkozni kell a tizennyolc év alattiak emelt vizitdíjával – például, ha valaki nem a saját háziorvosát keresi fel elvileg 600 forintot kell fizetnie. A tárca szerint a fizetés alól alanyi jogon mentesülő kiskorúaknak az emelt díjat sem kell megfizetniük, s a kórházak is ekként járnak el, de a gyakorlatot a törvénynek is tükröznie kell.

A szolgálatteljesítés közben megsérült, majd vizitdíj fizetésére kötelezett tűzoltók kapcsán az egészségügyi miniszter korábban azt mondta, hogy a munkáltatónak kell állnia a költségeket. Ettől függetlenül elképzelhető, hogy a közszolgálatot végzők mentességet kapnak.

A tárca kettős szorításban van: eleget szeretne tenni a szakmai észrevételeknek de a mentesülők körét nem bonthatja még jobban ki anélkül, hogy szétesne a rendszer – vélekedett a biztos.