Áprilisban csökken 783 gyógyszer ára – Világgazdaság

Az egészségpénztár által ajánlott március 10-i határidőig a tb-listán szereplő 6 ezer orvosság közül összesen 783 árát csökkentették a cégek, – tájékoztatta a lapot Molnár Márk az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főosztályvezetője. 135 gyógyszert pedig törölnek a listáról a jövő hónap elejétől.

Az április 1-től olcsóbbá váló szerek között számos magas vérnyomás elleni, koleszterinszint csökkentő, allergia elleni, gyomorsav lekötő, illetve cukorbetegség kezelésére alkalmazott készítmény van, valamennyi nagy forgalmú, népszerű orvosság. Ezzel becslések szerint 10 milliárd forintos megtakarítást érhetnek el a betegek, az Országos Egészságbiztosítási Pénztár (OEP)gyógyszerkasszáját pedig 15-20 milliárddal csökkenti a lépés.

A 135 megszűnő készítmény között több “fantomgyógyszer” volt, vagyis gyakorlatilag nem lehetett kapni a patikákban. Ennek ellenére – a törlés előtt – az OEP nyilatkozatra kérte a gyártókat arról, hogy a jövőben biztosítják-e az ellátást. Molnár Márk szerint a listáról törölt készítmények miatt nem lesz zavar az ellátásban.

Lekerül a támogattott gyógyszerek listájáról 78, eddig fix összeggel támogatott orvosság is, mert 20 százalékkal drágábbak a legolcsóbb, azonos hatóanyagú gyógyszercsoportoknál; itt állítólag bőségesen vannak helyettesítő szerek.Sporthírek