Április 26-ig lehet nevet adni a 4-es metró fúrópajzsainak

Április 26-ig lehet szavazni a 4-es metró két fúrópajzsának nevére. A zsűri csütörtökön választotta ki azt a húsz név-párt, amelyekre bárki voksolhat. Ezek között van a többi között a Hacsek és Sajó, illetve az Előd és Utód is – jelentette be Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes csütörtökön. A fúrópajzsokat a legtöbb szavatatot elnyerő névre fogják keresztelni.

A beérkezett több mint kétezer ötletből az alábbi húsz nevet választotta a zsűri: Dávid és Góliát, Linda és Gilda, Hacsek és Sajó, Lali és Bocsi, Buda és Pest, Frédi és Béni, Piedone és Ötvös Csöpi, Fúró Rudi 1 és Fúró Rudi 2, Stan és Pan, Jockey és Bobby, Bumeráng és Frizbi, Boros és Bochkor, Casanova és Don Juan, Előd és Utód, Etele és Baross, Vasgyúró és Kőmorzsoló, Lucifer és Lacifúr, Csongor és Tünde, Forgó és Morgó, illetve Térül és Fordul. Hagyó Miklós elmondta: az a név-pár nyer, amelyik a legtöbb szavazatot kapja a nyilvános voksoláson. Az ötletek csütörtöktől a főváros internetes honlapján is láthatók. A kiválasztott név-párokra április 26-ig lehet szavazni a www.budapest.hu-n.

A lehetséges befutókat egy hétfős zsűri választotta ki csütörtökön délután. Hagyó Miklós mellett Antal Attila, a BKV vezérigazgatója, Balogh Árpád, a 4-es metró projektigazgatója, valamint Hajdú Péter műsorvezető, Korda György és Balázs Klári énekesek, illetve Czuk Dóra, a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodájának vezetője volt a zsűriben.

A 4-es metró északi alagútjában dolgozó fúrópajzs a múlt heti beállítás után kedden az Etele téren elkezdte a folyamatos munkát. A talajviszonyoktól függően átlagosan napi 12 métert tudnak majd haladni. A több mint 6 méter átmérőjű, 113 méter hosszú szerkezet 7,2 kilométer tesz meg a Kelenföldi pályaudvartól a Keletiig, ahová két év múlva érkezik meg. Két hét múlva indul a másik alagút fúrása is. A két fúrópajzs nem egymás mellett halad majd, így minimalizálható a felszíni süllyedések esélye.