Április 10-től lehet energiatakarékossági támogatásra pályázni – RTL Klub

2,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás és 16 milliárd kedvezményes hitel. Ennyi pénzre lehet pályázni az idén azoknak, akik energiát szeretnének megtakarítani, azaz lakásukban korszerű nyílászárókra cserélnék a régit, vagy akár napkollektorral modernizálnák a fűtést. Egy család, attól függően, hogy mire kéri a pénzt, összesen 1,5 és 4 millió forint közötti összeget kaphat – számolt be az RTL Klub Híradója.

Egy átlagos családi háznál az energia nagyobb része, mérések szerint 60 százaléka a falakon keresztül és az ablakok, ajtók mellett távozik. Sok múlik a tető szigetelésén is: az energia 10 százaléka a talaj felé, és ugyanennyi a tetőn át szökik el. Szakértők szerint egy 100 négyzetméteres családi ház energiatakarékossá tétele 2,5-4 millió forintba kerül.

Április 10-től pályázhatnak azok, akiknek háza vagy lakása 1994 előtt épült. Hőszigetelésre, nyílászáró-cserére családonként legfeljebb 265 ezer forint vissza nem térítendő állami támogatást és 1,5 millió kedvezményes hitelt lehet igényelni. Ha valaki napkollektorral szeretné kiváltani a fűtést és a melegvízellátást, annak a támogatása ugyanannyi, de a hitelrész 3 millió 735 ezer forint is lehet, amelyet 5-20 év közötti futamidőre, 6,4 százalékos kamatra kaphat.

Ha valaki egymillió forintot vesz fel 20 évre, akkor havonta 6416 forintot kell törleszteni – mondta el Kóka János gazdasági miniszter. A minisztérium számításai szerint ennél többet lehet megtakarítani havonta a fűtésszámlán. Idén várhatóan 10-15 ezer pályázatot támogatnak majd. A beadással azonban nem árt sietni, a kérelmeket ugyanis érkezési sorrendben bírálják el.