Április 1-től olcsóbb lesz ezer gyógyszer

Budapest – Április 1-től több mint 1000 gyógyszer ára lesz olcsóbb, átlagosan 16 százalékkal – jelentette be Molnár Lajos egészségügyi miniszter hétfői tájékoztatóján.

500 készítmény térítési díja viszont 6 százalékkal emelkedni fog.

A 90, a 70, illetve az 50 százalékban támogatott gyógyszerek közül 600 készítmény ára csökken, 141-é nő. Leginkább azok a szerek válnak olcsóbbá, amelyeknek nagy a forgalma. Összesen 234 gyógyszer kikerül a támogatott körből, 100 azért, mert jóval olcsóbb, azonos hatóanyagú szer található a piacon, 134 azért, mert nem volt valós forgalmuk. Ezekért a készítményekért tehát, ha a betegek ragaszkodnak szedésükhöz, a teljes árat meg kell fizetniük.

Január óta zajlik a nyilvános, az OEP honlapján figyelemmel kísérhető “gyógyszer-árverés”, ahol a gyárak megtehetik árajánlatukat a tb által támogatott 6 ezer gyógyszer felére, azokra a készítményekre, amelyeknek azonos a hatóanyaga. Az áprilistól életbe lépő új gyógyszerárak változhatnak, mivel a tárca még március 10-ig elfogadja a gyártók árcsökkentő ajánlatait.

A törvény értelmében a folyamatos árverseny miatt a tárca negyedévente felülvizsgálja az árakat és az azonos hatóanyagok közül a legolcsóbb ajánlatot tevő gyártók készítményeit sorolja a támogatott körbe. Így a következő, várhatóan még alacsonyabb árú lista július 1-től lép életbe.

A szaktárca vezetője szerint az egészségügyi reform gyógyszergazdaságossági törvénye véget vetett a korábbi háttér alkuknak, “mutyizásnak”, amelynek az lett az eredménye, hogy Európában példátlan módon emelkedtek a gyógyszerkiadások, egyre drágábbak lettek a készítmények. A mostani gyógyszerár-csökkenéssel a tb 20 milliárdot, a lakosság csaknem 10 milliárdot spórolhat – tette hozzá Molnár Lajos.

Nem kellett volna a tűzoltóknak vizitdíjat fizetniük – reagált Molnár Lajos a napokban nagy felháborodást keltett esetre: az Egis Gyógyszergyár oltása közben megsérült tűzoltóktól vizitdíjat kértek a kórházban. A munkaügyi szabályok egyértelműek: a munkahelyi baleseteknél a munkáltatónak kell állnia a költségeket – tette hozzá a miniszter.

Arra azonban a tárca vezetője nem válaszolt, hogy technikailag hogyan lehetett volna ezt megoldani. Azt azonban elmondta: a vizitdíjnál az egyik fő szabály, hogy bizonytalan esetben a beteg javára kell dönteni.