"Presszókommandó" razziázott a Vasgyárban

"Presszókommandó" razziázott a Vasgyárban
Miskolc – Két napja “kocsmáznak” a rendőrök a Vasgyárban. Kísérőjük is akadt, többek között portálunk.

A teljes vasgyári városrészt lefedő rendőrségi akció indult csütörtökön Miskolcon. A két napos rajtaütésszerű ellenőrzéshez csatlakozott a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-Főkapitányság bevetési szolgálata, a vámosok, a fogyasztóvédők, a munkaügyi ellenőrök, valamint közterület felügyelők és a városőrség. Az akció második napján, pénteken mi  is elkísértük a 26 fős presszókommandót.
A közbiztonság megszilárdítását célzó razzia a Vasgyári Rendőrőrsről indult egy eligazítást követően.

A résztvevők innen három, az Újgyőri főtéren egymás mellett működő kocsmába indultak. A bejáratokat rendőrök állták el, a „megszállás” alatt senki nem mehetett se ki, se be – utóbbit nem is nagyon akarta senki. Míg a rendőrök az iszogató, megdöbbent embereket igazoltatták, a társhatóságok a termékeket és a vendéglátóegység működési, munkaügyi papírjait kezdték áttanulmányozni.


Rendbontás nélkül

Az „átvilágítás” mintegy 20 percen át tartott. A rendőrök minden egyes vendég adatát leadták rádión, hátha akad köztük körözött személy. Közben az első meglepetés is elült, s alapvetően nyugodtan zajlott le az ellenőrzés. Az egyik kocsmában idilli jelenet. Négy férfi, könyöküknél sör, kettő ellőtt egy sakkasztal, a háttérben a játékgépek színes fényei villództak. A logikai játékban megzavart kettős félig kíváncsian, félig a komoly fontolgatásokban megzavartak rosszalló tekintetével figyelték egy darabig az eseményeket, majd visszagörnyedtek a figurák fölé.

Egy másik, a kocsma első traktusában pultot támasztó férfi bolondozni kezdett, viccesnek vélt beszólásokkal tarkítva a kocsmai hangzavart, szavai keveredtek a rendőri CB-rádió és a távolabbi tévé átszűrődő hangjaival. Az utcán az elhaladó járókelők kíváncsiak forgatták fejüket a a rendőri intézkedések helyszínei felé. Mindent egybevéve feltűnő akció kerekedett az ellenőrzésből, ami szintén egyfajta cél volt.

– A rendbontások megelőzésének egyik formája az erős rendőri jelenlét – magyarázta Soltész Csaba, a Vasgyári Rendőrőrs parancsnoka, aki azt is elmondta kérdésünkre: nem a lakossági panaszok indokolták az ellenőrzést, pont, hogy a megelőzés a céljuk. Csütörtökön parkokat, köztereket is ellenőriztek az italkimérők mellett, akkor két körözött személyt állítottak elő és jelentős mennyiségű bírságot is kiszabtak. A pénteki akció este 11 óráig tart – tudatta a parancsnok -  tervük szerint a Vasgyár valamennyi, több mint 40 egységét le akarják ellenőrizni az akció végére. Hogy milyen eredménnyel arról a későbbiekben beszámolunk.

-OlKa –