Presser Gábor: "nem az a kérdés, hogy vannak-e tehetséges magyar dalszerzők, hanem, hogy tudunk-e róluk"

Egy hete indult el, és máris több mint 100 szerzemény érkezett a Kultúrpart nevű internetes portálon meghirdetett interaktív dalversenyre. A Presser Gábor nevével fémjelzett Magyar Dal Napja kezdeményezéshez kapcsolódó versenyre augusztus 3-ig jelentkezhetnek kizárólag magyar nyelvű alkotásokkal a szerzők. A beérkezett dalokat a Presser Gábor, Bakács Tibor Settenkedő, Pély Barna, Pierrot, valamint Csényi Kata alkotta zsűri véleményezi a következő hetekben.

Nem az kérdés, hogy van-e elég tehetséges dalszerző, hanem az, hogy tudunk-e róluk, vagy csak azokat ismerjük, akik sztárként kikiáltva szerepelnek a médiában – összegezte pénteken a Független Hírügynökségnek Presser Gábor a dalverseny lényegét. A zeneszerző hangsúlyozta: a magyar dalok meglehetősen hátrányos helyzetben vannak a hangzó médiában, ezért is tartja nagyon fontosnak a Kultúrpart kezdeményezését, tette hozzá.

Az internetes kulturális portálon egy hete indították útjára az interaktív dalversenyt. Július 11-e óta több mint 100 dal érkezett a legkülönbözőbb műfaji kategóriákban. A hip-hop, funky, blues, jazz, rock, pop és világzenei szerzeményeket eddig csaknem 17 ezer alkalommal töltötték le.

Érdeklődésünkre, hogy az öttagú zsűri mikor kezdi az érdemi munkát, Presser Gábor elmondta, a Kultúrpart csapat műfaj szerint elosztja a dalokat, így ők csak azután véleményezik majd a hallottakat. A dalverseny portálján nem csak a felkért ítészek nyilváníthatnak véleményt. Az oldal olvasói és hallgatói augusztus 10-ig szavazhatnak a dalokra.

A legtöbb szavazatot kapott dal szerzője, előadója bemutatkozási lehetőséget kap a 2009. évi Magyar Dal Napján, amit várhatóan szeptember harmadik vasárnapján rendeznek meg. A nyertes emellett, felvételt készíthet a Kultúrpart portál professzionális stúdiójában.

Bővebb információ a dalversenyről a: www.dalverseny.hu oldalon olvasható.Sporthírek