Prágában megnyílt az 5. cseh sörfesztivál

Prága, 2012. május 17., csütörtök (MTI) – Több mint százféle sört kóstolhatnak azok, akik a következő napokban Prágában ellátogatnak az 5. cseh sörfesztiválra.

A csütörtökön megnyílt és június 2-ig tartó egyre népszerűbb rendezvényre tízezreket várnak. A sörfesztiválnak a prágai pihenő és szabadidőpark ad helyet.

Az aranyos nedűt az idén minden idők legnagyobb cseh sörsátrában – egy futballpálya területe – lehet megkóstolni. A megasörsátorban egyszerre állítólag tízezer ember sörözhet. Számos kisebb sörsátor is lesz, amelyek többségét a sörgyárak üzemeltetik. A sör mellé természetesen prágai kolbász, prágai sonka dukál. Ételekből az idén is nagy lesz a választék.

Az igazi cseh ínyencek azonban a sör mellé “utopenecet” fogyasztanak, ami magyarul vízbefúltat, vízihullát jelent. Ez nem más, mint néhány napon át ecetes, hagymás lében érlelt speciális, hagyományos cseh szafaládé, kolbász.
A fesztivál érdekessége, hogy ott nem érvényes semmiféle hivatalos pénz, s mindent tallérban kell fizetni. Egy tallér hivatalos árfolyama 45 korona. Egy korsó sör átlagára pedig két tallér. Tallérokat a látogatók a sörsátor bejáratainál, illetve a kijelölt “pénzváltóknál” vásárolhatják meg.

A kéthetes rendezvény a bajor Oktoberfest mintájára 2007-ben a prága-smíchov-i sörgyárban indult útnak, és azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvend a hazaiak és a turisták körében is.

Közkedveltek a tematikus napok. Az idén két ilyen nap lesz. Május 21-én a Pink Monday keretében a homoszexuálisok gyűlnek össze, míg május 28-án a Dragon Day keretében a vietnámiak fognak közösen ünnepelni, sörözni.

A külföldön élő csehek éves világtalálkozójának időpontját is újabban a sörfesztiválhoz igazították. Az idén erre május 25. és 27. között kerül sor.

A sörfesztiválnak számos érdekes kísérőrendezvénye van. A nagy sörsátorban naponta este hat és éjfél között élő zene, tánc is lesz.

– MTI, Kokes János –