Hirdetés

2024.05.15. 14:28

Múlt, jelen, jövő – a Bitcoin szemüvegén át nézve

A mai Bitcoin árfolyam az egyik legtöbbek által használt keresőszó. Ebben nincsen semmi meghökkentő! Egyrészt maga a valuta is milliók érdeklődésére tart számot, másrészt sokan friss információkra éheznek. Ez teljesen rendben van, lévén ez a tájékozódás kétségtelenül legtempósabb módja. Ugyanakkor az elmúlt években a Bitcoin árfolyamának mozgása különösen figyelemre méltó volt, és számos érdekes trendet mutatott. Kevesen tekintenek vissza az időben, mert általában azért a többség a jelenre, és főleg a jövőre kíváncsi, ám megéri egy picit visszafordulni, és górcső alá venni azokat a mozgásokat, amik még az idő távlatából szemlélve is jelentősek.

PR cikk

Forrás: binance.com

1. Átlagos volatilitás

A Bitcoin árfolyama általában nagyon volatilis, ami azt jelenti, hogy gyors és jelentős árfolyammozgásokra lehet számítani. Ez az extrém volatilitás sokféle tényezőre vezethető vissza, beleértve a piaci spekulációkat, a kereslet és kínálat viszonyát, valamint a befektetői hangulatot.

Az átlagos, vagy az általános számítás sohasem mérvadó annyira, hogy abból releváns következtetések szülessenek a jelenre, sőt a jövőre vonatkoztatva. Emellett, azonban érdemes a fent leírtakat egyfajta tényszerűségként kezelni, mert így a változás, ami egyébként a kriptopiac sajátja, nem okozhat sem meglepetést, sem egyéb kellemetlenséget.

2. Hegyek és völgyek, avagy a hullámvasút effektus

Az elmúlt években a Bitcoin árfolyama sokszor elérte a csúcspontját, majd hirtelen esett vissza. Az egyik legemlékezetesebb eset 2017 végén történt, amikor a Bitcoin ára elérte a 20 ezer dolláros szintet, majd hirtelen, mondhatni a semmiből mélyrepülésbe kezdett, s meg kell hagyni, ezt is nagyon jól „csinálta”. Azaz a gyakorlat nyelvére lefordítva ez egyenlő azzal, hogy a hullámvasút effektus mindig fennáll. Ez olyan valami, ami egy instabil tényező, és aminek az ismerete elengedhetetlen.

3. Halving események

A mai Bitcoin árfolyam alakulását befolyásolhatják a „halving” események, amelyek a blokkjutalom felére csökkentését jelentik a bányászok számára. Ezek a fordulatok általában pozitív hatással vannak az árfolyamra hosszú távon, mivel mérséklik az új Bitcoinok kínálatát. Vagyis ennek fényében a távlati tervek is megvalósíthatóak, várható a valutától emelkedés, de a türelmes kivárás kivédhetetlen lépés. Ez az, ami többnyire megnehezíti a befektetők dolgát, különösen azokét, akik nagyon nagy potenciált látnak a rendszerben, és gyorsan szeretnék kivenni belőle a hasznukat. A világtörténelem során már előfordult ilyen eset, tehát nem lehetetlen, de azt sem nehéz belátni, hogy ebbe Fortunának is van némi beleszólása.

4. Makrogazdasági mutatók

Az árfolyam ingadozását előidézhetik a makrogazdasági számok, például a gazdasági növekedési adatok, a jegybanki politika vagy a globális geopolitikai feszültségek. Ezek a tényezők közvetett hatást gyakorolnak a befektetői hangulatra és így az árfolyamra is. Ami azért is érdekes többek között, mert egyik részről még több bizonytalanságot, és kételyt generál. Ugyanakkor másrészt, akik jól értesültek, tartják a lépést a világgazdaság alakulásával, azok előnyt szerezhetnek a többiekkel szemben. Nyilván nem minden politikai lépés látható előre, de azért ha valaki ismeri az összefüggéseket, akkor kikövetkeztetheti, hogy mi várható a folytatásban, ez pedig eléggé jelentős aduász.

5. Befektetői érdeklődés

Az utóbbi években egyre több intézményi befektető kezdett el erőteljesen intenzíven érdeklődni a Bitcoin iránt, s ez a kíváncsiság nem maradt meg elméleti síkon, hanem a gyakorlatban, a befektetések színterén is megmutatkozott. Ennek a hatása vitathatatlanul jelentős. Az intézményi befektetők érdeklődése fokozhatja a Bitcoin elfogadottságát és keresletét, ami egyfajta pozitív dominóhatást indíthat el.

Mi a sikerhez vezető legrövidebb út?

A sikeres kripto-kereskedés egyik titka, mondhatni a pozitív eredményeket borítékoló ösvény hosszúnak, sőt macerásnak tűnik, de a végigjárása határozottan taktikus döntés. A folyamatos tájékozódás, a piaci trendek, törvényi szabályozások, politikai és gazdasági események monitorozása, bár valóban energia- és időigényes feladat, ám a feláldozott erőforrások ezerszeresen megtérülnek akkor, amikor a friss információkkal a tarsolyban a Bitcoin árfolyama emelkedni kezd, gyarapítva ezzel a befektetett összeget.

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában