Hirdetés

2023.11.01. 00:18

Az eladósodás veszélyei a téli időszakban

A nem körültekintő hitelfelvétel komoly anyagi nehézséget okozhat az egész család számára. Sajnos a bizonytalan gazdasági helyzet miatt, egyre többen döntenek úgy, hogy a téli időszak (pl. rezsi kifizetése) finanszírozása, akár a karácsonyi készülődéshez kölcsönt terveznek felvenni. Érdemes időt szánni a kockázatok mérlegelésére, és arra, hogy valóban szükséges-e kölcsönt felvenni.

PR cikk

Többek között az alábbiakat végiggondolni a hitelfelvétel előtt:

-Ha nagyobb hitelt vesz fel, mint aminek rendszeres terheit hosszú távon is biztosan bírja, megnő az esélye annak, hogy a kölcsönt nem tudja maradéktalanul visszafizetni. Mindez nagyon súlyos anyagi helyzethez vezethet. Számos szabály van érvényben a túlzott eladósodottság megelőzése vagy elkerülése érdekében, fontos azonban, hogy hitelfelvétel előtt mindenki tisztában legyen saját lehetőségeivel!

-Szánjon időt arra, hogy felmérje a kínálatot! A hitelnyújtás is szolgáltatás, melyből Ön választja ki a legmegfelelőbbet, ezért legalább 4-5 intézmény ajánlatát mindenképpen hasonlítsa össze!
Kérjen részletes tájékoztatást a hitelintézetektől a kamatozásról, a különféle díjakról és költségekről, a teljes hiteldíjmutatóról (THM), a kalkulált törlesztési összegről, a kamat- és díjfeltételek lehetséges változásáról, az adóst terhelő összes kötelezettségről!

-A tájékoztatásra törvény kötelezi a hitelezőket. Mindig olvassa végig a kapott dokumentumokat! Amennyiben valamit nem ért, kérjen segítséget az ügyintézőtől!

-A különböző hitelek összehasonlításának egyik legegyszerűbb módja a THM, azaz a teljes hiteldíjmutató összevetése. Minél alacsonyabb tehát a THM, annál kedvezőbb a fizetendő teljes hiteldíj, vagyis annál olcsóbb a kölcsön. Példa: Felvett hitelösszeg: 600 000 Ft,  THM értéke: 22,96 %, Futamidő: 60 hónap,  Törlesztőrészlet: 16 180 Ft Ténylegesen visszafizetendő összeg: 970 800 Ft. 

-Jogszabályi előírásoknak megfelelően a hitelezők még a hitel felvételét megelőzően kötelesek felmérni ügyfelük hitelképességét. Figyelembe kell venniük az igénylő jövedelmi helyzetét, az igénylő háztartás jövedelmi helyzetét, az igénylő összes ismert hiteltartozását. 2015. január 1-jétől hatályos az úgynevezett adósságfék-szabályozás, ami alapvetően két fő pillérből áll. A jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató (JTM) az ügyfelek rendszeres, legális jövedelmének meghatározott arányában korlátozza az új hitel felvételekor maximálisan vállalható törlesztési terheket, és ezáltal mérsékli az eladósodást. A hitelfedezeti mutató (HFM) a fedezett hiteleknél (pl. jelzáloghitelek, gépjárműhitelek) a fedezetek értékének arányában korlátozza a felvehető hitelek nagyságát.

Hitellel kapcsolatos további, és egyéb pénzügyi témájú kérdéseik esetén díjmentes segítséget kérhetnek a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat szakértőitől! http://penzugyifogyaszto.hu/

 

Elérhetőségek: 
Cím: 3530 Miskolc Szemere Bertalan u. 2. I. em. 10. (a Szinva Terasz mellett, a “Szemere Palota” épületének emeletén) 

Telefon: +36 30-487-3609 (ügyfélfogadási időben!)

E-mail: [email protected] 
Web: www.penzugyifogyaszto.hufacebook.com/penzugyifogyaszto 

Ügyfélfogadás:
HÉTFŐ: 8:00-14:00  
SZERDA: 10:00-16:00
CSÜTÖRTÖK: 8:00-14:00

Pénzügyi Navigátor. Utat mutat a pénzügyekben.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában